name | autoweek.cz

Škoda Enyaq Coupé iV se představuje

Škoda Enyaq Coupé iV se představuje

01.02.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Už rok po zahájení prodeje Škoda Auto rozšiřuje modelovou řadu Enyaq iV o sportovně laděné kupé včetně varianty RS. Díky lepší aerodynamice má delší dojezd a s pomocí vylepšeného softwaru zkrácený čas dobíjení.
Po základním modelu Enyaq iV Škoda Auto rozšiřuje tuto modelovou řadu elektricky poháněných exkluzivních SUV o variantu kupé. Součástí nabídky je také sportovní verze RS - první u čistě elektricky poháněného vozu značky Škoda. Škoda Auto předpokládá, že Coupé bude do budoucna představovat asi třetinu prodeje této modelové řady, z čehož asi 10-20 % budou verze RS.
 
Škoda Enyaq Coupé iV má emocionálnější sportovnější vzhled. Umístění vysokonapěťového akumulátoru v podlaze mezi přední a zadní nápravou a absence středového tunelu umožnilo vytvořit prostorný interiér a zavazadlový prostor s objemem 570 l. Součástí standardní výbavy je centrální dotykový displej infotainmentu 13“ a virtuální kokpit s displejem 5,3“. Head-up displej s rozšířenou realitou je k dispozici za příplatek.
 
V nabídce jsou tři výkonové verze - základní Enyaq Coupé iV 80 s jedním elektromotorem 150 kW/310 N.m pohánějícím zadní kola, Enyaq Coupé iV 80x s dvojící elektromotorů s celkovým výkonem 195 kW/425 N.m a pohonem všech kol a Enyaq Coupé RS iV s celkovým výkonem 220 kW/460 N.m. Všechny tři mají akumulátor s kapacitou 82 kWh. S pomocí vylepšeného softwaru se doba nabíjení do 80 % kapacity zkrátila pod hranici 30 minut (tento vylepšený software budou mít k dispozici i majitelé už provozovaných vozů).
 
Hodnota součinitele odporu vzduchu cx 0,234 je nižší než u vozu Enyaq iV, což se projevuje na delším dojezdu až 545 km v režimu WLTP.
 
Verze Enyaq Coupé Sportline iV má specifický design interiéru, kterému dominuje černá barva, sportovní sedadla s integrovanou opěrkou hlavy a standardně dodávaný tříramenný sportovní multifunkční volant s páčkami pod volantem, jimiž může řidič měnit úroveň rekuperace.
 
Nový Enyaq Coupé iV se vyrábí společně s modelem Enyaq iV v hlavním závodě Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Jedná se tak o jediné modely v Evropě na bázi modulární platformy pro elektromobily MEB koncernu Volkswagen, které se nevyrábějí v Německu.