name | autoweek.cz

Škoda Enyaq iV s delším dojezdem

Škoda Enyaq iV s delším dojezdem

28.02.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

S novým softwarem ME3 Škoda Auto prodlužuje dojezd elektrického SUV Enyaq iV a zkracuje dobu jeho nabíjení. Navíc se usnadňuje obsluha a zvyšuje komfort.
Nová verze softwaru ME3 se používá ve všech vozech Enyaq iV od únorového zahájení výroby verze Coupé. Vozidla, která již byla dodána, budou aktualizována během návštěvy prodejce v druhé polovině roku. Verze softwaru ME3 nabízí rozsáhlé aktualizace v oblasti funkcí, ovládání a designu infotainmentu, virtuálního kokpitu a head-up displeje. Kromě toho se ve vylepšené podobě představují i online služby Škoda Connect.
 
Software umožňuje řidiči aktivovat nový režim péče o akumulátor prostřednictvím nového tlačítka na centrálním displeji. To znamená, že při dalším nabíjení se akumulátor nabije pouze na maximálně 80 %. Kromě toho program snižuje rychlost nabíjení stejnosměrným proudem a maximální nabíjecí výkon, aby se zabránilo špičkám. Tato opatření chrání akumulátor a prodlužují její životnost. V případě potřeby je vždy k dispozici plná kapacita akumulátoru a maximální rychlost nabíjení.
 
Grafika nabíjení a dojezdu nyní zahrnuje také zobrazení cíle a nezbytných zastávek nabíjení. Do trasy však lze zařadit i alternativní dobíjecí stanice. U všech plánovaných zastavení nabíjení se zobrazí zbývající kapacita baterie a plánovaná doba nabíjení.
 
Regulace teploty akumulátoru začíná při nižší teplotě než dřív a nyní se neustále upravuje. Tím se trakční akumulátor rychleji dostane do ideálního teplotního okna a déle se udrží v tomto rozmezí. To zajišťuje delší životnost, optimalizovaný výkon, účinnější rekuperaci, a tím i vyšší maximální reálný dojezd. U verze Enyaq Coupé iV 60 se dojezd zvyšuje na 416 km v cyklu WLTP, u iV 80 je to až 544 km a u iV 80x se dvěma elektromotory 520 km. Software také zkracuje dobu nabíjení, protože stejnosměrným proudem se nabíjecí výkon zvyšuje až na 135 kW.
 
Díky aktualizaci získají verze Enyaq iV s pohonem všech kol další jízdní profil Traction pro jízdu na nezpevněných cestách nebo kluzkých površích. Nabízí konstantní pohon všech čtyř kol do rychlosti 20 km/h a při rozjezdu upravuje kontrolu trakce.
 
Software také zahrnuje vylepšení funkce displejů v digitálním kokpitu a head-up displeje. Zobrazování vzdálenosti od objektů v okolí vozidla je intuitivnější, úroveň nabití akumulátoru se nově zobrazuje kromě odpovídajícím způsobem vyplněného symbolu také v procentech. Head-up displej nově zobrazuje také aktuální úroveň nabití akumulátoru a nabízí mimo jiné i trojrozměrné zobrazení vzdálenosti do cíle. Jízdní data lze zobrazit jako nezávislý profil na pravé straně digitálního kokpitu. Zvýšil se kontrast a jas displeje couvací kamery. Ovládací tlačítko Travel Assist na pravé straně multifunkčního volantu nově reaguje i na opakované stisknutí a slouží k přepínání mezi dvěma úrovněmi asistenčních systémů.