name | autoweek.cz

Přepravci automobilů bojují o přežití

Přepravci automobilů bojují o přežití

18.10.2021 | Vladimír Rybecký | Doprava

Nedostatek polovodičů má dopad také na odvětví logistiky. Logistické společnosti, specializující se na přepravu vozidel, mají obrovské problémy.
Přepravci nových automobilů se tváří v tvář potížím v automobilovém průmyslu bojí o svoji existenci. Podle Asociace evropské logistiky vozidel ECG (Association of European Vehicle Logistics) je důvodem nedostatek mikročipů, což je dlouhodobý problém pro výrobce vozidel. „Naše pobočky předpovídají už třetí špatný rok v řadě, takže bojují o přežití a potřebují podporu automobilového průmyslu,“ řekl prezident asociace Wolfgang Göbel před zahájením výroční konference asociace v Bruselu. Na té se kromě plánovaného zaměření na udržitelnost dopravy hledala strategie pro přežití v rámci zničujícího dopadu výpadků výroby v automobilovém průmyslu na odvětví logistiky vozidel.
 
Sdružení ECG zastupuje téměř 140 společností. Zastoupené společnosti se starají o přepravu vozidel po dálnicích, vlaky nebo loděmi.
 
Wolfgang Göbel uvedl: „Dosud nikdy jsem neviděl tak rychlé zhoršení důvěry v toto odvětví. Ani zhroucení Lehman Brothers a následná finanční krize neměly takový dopad, jaký způsobují současné problémy s dodávkami. Společnosti se téměř ze dne na den staly ztrátovými, cashflow se pro mnohé stává kritickým a jako to nejmenší musíme připočítat jak rychle zákazníci platí své faktury. Naše budoucnost tím bude vážně ovlivněna. Firmy, které dnes přijdou o řidiče nebo se zbaví majetku, je jen tak snadno nenahradí. Stačí se podívat na trh s kontejnery a masivní nárůst sazeb, způsobený nedostatkem kapacit, abyste si dokázali představit, co se stane, až se patřičný objem přepravy vrátí. Základní poptávka je zjevně velmi silná a průmysl potřebuje pomoc, aby přežil a byl připraven využít očekávaný vzestup. K tomu dojde pouze v případě, že automobilky budou nyní spolupracovat se svými dodavateli a partnery na minimalizaci dopadu a zajištění oživení.“