name | autoweek.cz

Tři výstavy v jednom festivalu

Tři výstavy v jednom festivalu

08.11.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Za obrovského zájmu veřejnosti proběhla na výstavišti PVA Expo Praha Letňany v letošním roce nejrozsáhlejší motoristická výstava v České republice Prague Car Festival. Obohacený program přilákal rekordní množství milovníků automobilů ve všech podobách.

Po loňském úspěchu se opět pod společným názvem Prague Car Festival spojily tři výstavy. Automobily se spalovacími motory ze sériové produkce, závodní speciály, historická vozidla, unikátně upravená vozidla ale i spousta příslušenství a doplňků ve výstavních halách a na volném prostranství si přišlo prohlédnout téměř 30 000 všech věkových kategorií. Největší plochu zaujaly exponáty BSR Tuning Expo.

 

BSR Tuning Expo přineslo tradičně pozoruhodné skvosty ze soukromé produkce i od renomovaných úpravářských značek. Tato výstava patří ve svém oboru mezi pět nejvýznamnějších v Evropě a tomu odpovídal i zájem zahraničních účastníků. Mezi nejzajímavější expozice patřily CarMedia, AMG Performance Center, BSR a Lower United.

 

Pořadatelé volili nejlepší auta vybraných skupin vystavovatelů. Ve skupině aut z Maďarska si zasloužil ocenění Laszlo Bara s Porsche 911 s karoserií Opel Combo. Mezi exponáty z Polska nejvíc zaujal Wojciech Malag s Audi eTron. A konečně ve skupině CarMedia to byl Jindra Slach s Audi RS5.

 

Výstava OK Group Racing Expo uvedla dvě české výstavní premiéry. Tým Šenkýř Motorsport představil BMW M4 GT4 pro rok 2023. BMW novinku zapůjčilo speciálně pro tuto výstavu. Stejné to bylo i s vozem KTM X-Bow GT-XR, který zajistil další brněnský tým RTR. V expozici Buggyry byl k vidění mimo jiné vůz evropského seriálu NASCAR.

 

Mezinárodní punc dostala uvedením Elišky Junkové do Síně slávy FIVA (Mezinárodní federace historických automobilů). Generální sekretář Gian Mario Mollar předal jmenování do rukou vnučky slavné české závodnice Markéty Šonkové a vnuka Jiřího Junka. Na pódiu následovaly jedna beseda a autogramiáda za druhou. V akci byli například Tomáš Enge, Lukáš Pešek, Libor Podmol, Erik Cais, Václav Milík a mnozí další. Ocenění na výstavě převzali Miroslav Adámek, Oldřich Horsák, Miran Velkoborský (Legendy autosportu), Petr Čemus, Aleš Dryml, Jiří Churavý (Legendy motosportu), Josef Kalina, Radovan Novák a Petr Ondrašík (Osobnosti motorsportu).

 

Mezi nejzajímavější expozice Glasurit Classic Expo patřil stánek firmy Toplac s trojicí vozů startujících v letošním Le Mans Classic: Aero Minor Sport, Škoda Sport a Talbor Lago. Zaujal i vítězný Ford GT40 v  barvách Gulf z 24 hodin Le Mans z let 1968 a 1969 a také historické sportovní vozy rodiny Macháčkových. Největší plochu měla expozice Engine, která se letos zaměřila na značku Fiat. Podařilo se zajistit také unikátní přehlídku historických závodních vozů předních českých jezdců.

 

Vrcholem programu Glasurit Classic Expo byla aukce s těmito výsledky: Jawa 23 Mustang - 19 000 Kč, Jawa 550 Pařez - 47 000 Kč, Stadion S22 - 93 000 Kč, Čezeta 501 - 105 000 Kč, Jawa 250 Bizon - 187 000 Kč, Jawa 650 Classic - 263 000 Kč, Jawa 500 OHC šnek - 955 000 Kča Tatra 613 Speciál - 1 420 000 Kč.