name | autoweek.cz

Yanfeng představil digitální luxusní koncept XiM23

Yanfeng představil digitální luxusní koncept XiM23

28.11.2022 | Vladimír Rybecký | Trendy

Společnost Yanfeng představila digitální koncepční vůz XiM23 jímž nově definuje luxus pro budoucí mobilitu.

Koncept XiM23 je vizí budoucího luxusu od předního dodavatele automobilového průmyslu společnosti Yanfeng. V interiéru ukazuje široké možnosti integrace, kdy digitální technologie a inovace přeměňují funkce v luxusní zážitek zaměřený na uživatele. „Při diskusích s našimi zákazníky o tom, jak se bude vyvíjet luxus, se objevují dva názorové proudy. První se zaměřuje na digitální technologie, které jsou hnací silou uživatelského zážitku, zatímco druhá sází na tradiční symboly luxusu, jako jsou prémiové materiály a povrchové úpravy. Z našeho výzkumu vyplynulo, že luxusní řešení není jedno nebo druhé, ale spíše dynamická kombinace obojího, která vytváří holistické a vysoce personalizované zážitky,“ řekl Tim Shih, viceprezident pro design a uživatelský zážitek společnosti Yanfeng Technology (YFT).

 

Režimy Calm & Rich

Prostřednictvím zážitkových režimů XiM23 ukazuje, jak lze tradičně luxusní funkce povýšit pomocí integrace flexibilních technologií inteligentně uspořádaných tak, aby řešily pět aspektů luxusu - jednoduchost, obsluhu, personalizaci, ovládání a komfort - a splňovaly tak přání, potřeby a preference uživatelů. Integrace digitálních technologií umožňuje větší flexibilitu a nové možnosti přizpůsobení interiéru měnícím se přáním a potřebám uživatelů.

 

XiM23 je propojen s mobilní aplikací, rozpoznává cestující a přizpůsobuje své nastavení preferencím určeným řidičem. Při nástupu do vozu XiM23 v režimu Calm Mode se přední sedadla natočí a zadní se posunou dopředu, aby se do vozu snadno nastupovalo. Nejsou zde žádné obrazovky a okolní osvětlení interiéru je měkké. Jakmile XiM23 rozpozná, že se řidič usadil, přední sedadla se vrátí do polohy směřující dopředu a skrytě podsvícený volant s ovládacími prvky se rozsvítí. Současně se z přístrojové desky vysune tenký, zaoblený, od sloupku ke sloupku sahající displej a dva tenké dotykové displeje v podlahové konzoli.

 

Když si uživatelé přejí přejít z klidného režimu Calm Mode do interaktivnějšího Rich Mode použijí multifunkční ovladač kombinující fyzický volič s gesty a interaktivními chytrými povrchy. Když na několik sekund podržíte ruku nad multifunkčním ovladačem, aktivuje se režim Rich Mode a interiér se začne výrazně měnit. Tóny okolního osvětlení interiéru se rozjasní a displej přístrojové desky se zvedne z 50 mm na 100 mm aby odhalil další funkce a nabídky, z nichž si cestující mohou vybrat. Dva displeje na středové konzoli se plně vysunou, takže jsou přístupné všem cestujícím a poskytují další možnosti servisu, personalizace a komfortu.

 

Autonomní řízení umožňuje více zážitků

V obou režimech, klidném (Calm) i bohatém  (Rich), je vozidlo ve výchozím nastavení nastaveno na ruční řízení s asistenčními funkcemi 2. úrovně. Když jsou uživatelé připraveni na autonomní zážitek 4. úrovně, stačí kliknout na podsvícené tlačítko Autodrive na volantu. „Zahrnutí autonomního řízení 4. úrovně do konceptu XiM23 umožnilo týmu dále zkoumat zážitky v interiéru, které nejsou omezeny bezpečnostními požadavky ručního řízení. Pro společnost Yanfeng je tento rozšířený záběr pohledem do budoucnosti a ukazuje, jak se mohou zážitky z mobility vyvíjet s rozvojem autonomních technologií,“ řekl Tim Shih.

 

Jakmile XiM23 přejde do plně autonomního režimu, vylepší se osvětlení nad hlavou a přidá se projekce, zatímco všechna čtyři sedadla se sklápějí. V zadní části si cestující mohou vychutnat hlubokou polohu sedadla s nulovou gravitací a navíc masáž díky sedadlu Yanfeng Hover Seat. Atmosféra jako v kině přivádí všechny pohledy do přední části kabiny, kde se displej od sloupku ke sloupku plně roztáhne na 200 mm, aby si uživatelé mohli vychutnat hudbu, filmy nebo jiný obsah přizpůsobený jejich cestě.

 

„Koncept XiM23 rozvíjí princip eXperience in Motion (XiM) společnosti Yanfeng do luxusního segmentu. Měnící se hodnoty společnosti, které společnost Yanfeng poprvé zkoumala ve své studii Quality of Life z roku 2018 a dále sleduje v tomto konceptu, odrážejí neustálý odklon od majetku a příklon k zážitkům,“ řekl Tim Shih.

 

„S kompletním portfoliem pro automobilový průmysl, zahrnujícím sedadla, bezpečnost, elektroniku kokpitu a interiéry, má společnost Yanfeng dobrou pozici pro poskytování nových a přesvědčivých zážitků v oblasti automobilů a budoucí mobility,“ uzavřel viceprezident společnosti YFT Tim Shih.

 

Koncepční vůz XiM23 je k vidění v evropské centrále společnosti v německém Neussu do léta 2023.