name | autoweek.cz

500 vozů Kodiaq pro Policii ČR

500 vozů Kodiaq pro Policii ČR

29.04.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Škoda Auto vyhrála tendr na přestavbu 500 vozů Kodiaq pro potřeby Policie ČR. Policie ČR převzala 500 vozů Škoda Kodiaq v civilním provedení, které budou v následujících týdnech vybaveny policejní technikou a polepy. Všechny mají pohon všech kol, převodovku DSG a výbavu Ambition.
Škoda Auto vyhrála výběrové řízení na přestavbu civilních vozů Kodiaq pro policejní účely, které dodala ministerstvu vnitra dle rámcové kupní smlouvy z roku 2020. Tato smlouva se týká zhruba 3300 vozů Škoda, z nichž 1853 připadá na modelovou řadu Kodiaq. Nyní byly zahájeny práce na úpravách 500 z nich pro potřeby Policie ČR. Dodání všech hotových vozidel zadavateli proběhne ve druhé polovině června letošního roku.
 
Jedná se o samostatný tendr na přestavbu civilních vozidel, která jsou v majetku ministerstva vnitra a pocházejí z loni uzavřené rámcové smlouvy na dodávku 1853 kusů modelové řady Kodiaq v běžném provedení. Policie ČR odebrala z tohoto počtu 500 vozidel ve stříbrné barvě, které budou opatřeny policejními polepy a vybaveny prostředky zvláštního určení. Vozidla nemají žádné úpravy nad rámec sériově vyráběných specifikací a budou osazeny majáky na střechu, přípravou pro radiostanici a vybranými položkami ze sortimentu Škoda Originálního příslušenství (například dělicí mříže do zavazadlového prostoru či koberce). Součástí přestavby bude rovněž aplikace polepů, a tak se v českých městech nově začnou objevovat vozy Kodiaq v policejním designu.
 
Všech 500 přestavovaných vozů je poháněno zážehovým motorem 2,0 TSI/140 kW v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG a vychází z výbavového stupně Ambition. Pohon všech kol se uplatní zejména při zásazích v zhoršených povětrnostních podmínkách nebo při jízdě mimo zpevněné komunikace.
 
„Model Kodiaq patří k nejoblíbenějším SUV na českém trhu a jsme rádi, že bude nově pomáhat i v barvách Policie ČR. Právě volba tohoto modelu pro náročné podmínky služby podtrhuje oceňované vlastnosti vozů Škoda v podobě nízkých celkových nákladů na provoz, spolehlivosti a dobrého poměru užitné hodnoty a ceny,” říká vedoucí českého zastoupení společnosti Škoda Auto Jiří Maláček.
 
Dodávku vozidel uvítal také ministr vnitra Jan Hamáček: „Pokračujeme v první velké obměně policejního vozového parku po více jak deseti letech. V roce 2019 jsme začali vozy Octavia Combi, dnes policii předáváme prvních 500 vozů SUV pro náročnější výkon služby. Dalších cca 2800 nových aut dostane policie v polovině letošního roku. Policisté už dnes nejezdí v ojetinách, ale v kvalitních nových vozech.“
 
„Jsem velmi rád, že po úspěšném nákupu policejních vozidel 4×4 v roce 2019 a 4×2 v roce 2020 pokračuje Policie ČR v zásadní obměně vozového parku, tentokrát přestavbou vysoutěžených „komerčních“ vozidel Škoda Kodiaq do policejní verze. Pořízením takovýchto vozidel se policie posouvá k optimalizaci vozového parku zejména ve vztahu k přímému výkonu služby. Příkladem umístění přestavěných vozidel jsou základní policejní útvary v horských oblastech, které jsou doposud vybavené běžným typem policejních vozidel. Kvalitativní posun je jak ve vybavení, tak hlavně ve zvýšeném a více chráněném podvozku,“ doplňuje policejní prezident Jan Švejdar.