name | autoweek.cz

Bez dotací nemají malé elektromobily šanci

Bez dotací nemají malé elektromobily šanci

06.05.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Pokud skončí prodejní dotace pro elektromobily nevidí šéf Opelu Uwe Hochschurtz pro malé elektromobily možnost uplatnit se na trhu.
Tzv. environmentální bonus 9000 eur, z čehož 6000 eur je od státu, na nákup elektromobilu bude v Německu od roku 2023 snížen na 4000 eur, poté na 3000 eur a o dva roky později by měl být zcela zrušen, takže po roce 2025 nebudou už žádné dotace na nákup elektromobilů. Pokud tato dotace zmizí, generální ředitel Opelu Uwe Hochschurtz už nevidí pro malé elektromobily šanci uspět na trhu .
 
„Bez dotace stojí dnes elektromobil asi o 50 % více než srovnatelný vůz se spalovacím motorem. To ovlivňuje kupující velkoobjemově prodávaných modelů víc než zákazníky prémiových vozů. To je důvod, proč je financování stále nutné, aby byly malé elektromobily prodejné,“ řekl Uwe Hochschurtz.
 
Proto budou podle Hochschurtze dotace nutné i v budoucnu, aby byly malé elektromobily prodejné. „Věřím ve finanční dotování v Německu a požaduji, aby bonus pro čistě elektrická vozidla platil i po roce 2022, a díky tomu mohla i nadále existovat cenově dostupná a ekologická malá auta.“
 
Podle šéfa Opelu jsou dalšími klíči k většímu rozšíření elektromobility mezi většinové zákazníky lepší nabíjecí infrastruktura a rychlejší nabíjecí časy, aby bylo možné překonat delší vzdálenosti i s menšími elektromobily, které se obvykle používají jen k jízdám na kratší vzdálenost: „Většina zákazníků nenajezdí každý den několik stovek kilometrů a jakmile mohou rychle nabíjet kdekoli, nepotřebují předimenzované akumulátory. Proto potřebujeme hustší nabíjecí infrastrukturu.“
 
Opel hodlá do roku 2028 kompletně převést celou svou produktovou řadu v Evropě na elektrický pohon. Už nyní má v nabídce několik elektromobilů včetně verze malého vozu Corsa. Bez dotace stojí Corsa-e 32 895 eur, se spalovacím motorem je Corsa k mání již za 19 940 eur.