name | autoweek.cz

Budoucnost elektrického luxusu Audi Grandsphere concept

Budoucnost elektrického luxusu Audi Grandsphere concept

05.09.2021 | | Aktuality

Audi před IAA pokračuje v prezentaci konceptů. Po kupé Skysphere ukázalo koncept velkého luxusního sedanu Grandsphere s autonomním řízením na úrovni 4. Audi uvádí, že tento koncept bude mít později pokračování v sériové výrobě.
První část koncepčního triptychu designérského týmu Audi pod vedením Marca Lichteho vyústila v kupé Skysphere - jakýsi Batmobil vybočující mimo tradiční segmenty. Nyní následuje opět netradiční luxusní sedan v podobném stylu s proměnlivým rozvorem Grandsphere. Obrovský sedan či spíš čtyřdveřové GT s délkou 535 cm a rozvorem náprav 319 cm spočívá na 23“ kolech.
 
Grandsphere je postaveno na platformě PPE, kterou budou využívat zejména modely A6 e-tron, Q6 a také příští generace elektrického Porsche Macan. Má obrovský akumulátor s kapacitou 120 kWh pracující při 800 V a schopný zvládnout nabíjení výkonem až 270 kW. Dva trakční elektromotory vozidla poskytují největší výkon systému 530 kW (720 k) a točivý moment 960 N.m.
 
Další hlavní oblastí zaměření techniků Audi je autonomní řízení na úrovni 4. Je zřejmé, že ve skutečnosti k tomu máme stále ještě hodně daleko, protože i produkčních vozidel s autonomním řízením na úrovni 3 je dnes pomálu a legislativa nic podobného zatím nedovoluje. Úroveň 4 teoreticky řidiči umožňuje už se vůbec nedívat na silnici a nechat za sebe činit vše automobil. To umožnilo Audi představit si modulární interiér s od sebe otevíranými dveřmi bez středního sloupku.
 
Audi vysvětluje, že při autonomní jízdě zmizí volant a pedály a přední část prostoru pro cestující se promění ve skutečně volný prostor v celé jeho šířce. Trend mezi výrobci je v tomto ohledu poslední dobou stále výraznější: auto už nebude jen nástrojem pro cestování, je také místem pro život a práci.