name | autoweek.cz

Červený Fiat pro zelenou budoucnost

Červený Fiat pro zelenou budoucnost

23.09.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Fiat v Turíně na střeše bývalé továrny Lingotto slavnostně představil muzeum Casa 500 a zahradu se zkušební dráhou pro elektromobily La Pista 500. Předseda skupiny Stellantis John Elkann při této příležitosti zdůraznil, že klíčem k produkci i do budoucna bude italský Turín.
Na heliportu na střeše areálu bývalé továrny Lingotto v Turíně Fiat uspořádal slavnostní trojnásobnou premiéru. Během akce Zasazení semen naší budoucnosti, kterou moderovala Ginevra Elkannová, byly veřejnosti představeny zahrada se zkušební dráhou pro elektromobily La Pista 500, nová část muzea Agnelli Casa 500 a jako hlavní hvězda speciální edice elektromobilu Fiat New (500)RED.
 
Generální ředitel Fiatu Olivier Francois uvedl, že cílem značky je od roku 2023 každoročně představit nový model, každý s elektrickou verzí. „Dnes otevíráme novou kapitolu v historii Lingotta, což vždy bylo zásadní místo cesty značky Fiat. Právě zde zasadíme semínka naší budoucnosti,“ řekl Olivier Francois.
 
Předseda skupiny Stellantis John Elkann zdůraznil, že investice do historického výrobního závodu Mirafiori ukázaly, že výroba v Itálii zůstává pro automobilku klíčovou. Reagoval tím na rostoucí kritiku, že Fiat po sloučení skupin Fiat Chrysler a PSA ztrácí svůj význam. Stellantis v Itálii zaměstnává 55 000 lidí. Turínský závod Mirafiori je jedním z největších v Itálii a symbolem automobilky. Elkann uvedl, že Stellantis v Turíně investoval 2 miliardy eur do výroby plně elektricky poháněných automobilů včetně Fiatu 500e i hybridních modelů spolu s inovativními projekty, jako je budování infrastruktury pro dobíjení inteligentních sítí.
 
„Od dnešního dne má Turín nové muzeum věnované skutečné italské ikoně, jíž je Fiat 500, a novou zahradu otevřenou všem, kde se nabízí jedinečný zážitek pro ty, kteří zde žijí nebo navštěvují naše město. Investice do elektrické budoucnosti závodu Mirafiori a do zelené transformace Lingotta jsou dokladem závazku Stellantisu s důvěrou řídit změnu, kterou automobilový sektor prochází a nabídnout všem výhody udržitelné a špičkové mobility,“ uvedl John Elkann.
 
Stellantis si bývalý závod Lingotto v Turíně vybral jako symbol zeleného znovuzrození. Na legendární zkušební dráze s klopenými zatáčkami na střeše areálu se nově zrodila největší zavěšená zahrada v Evropě La Pista 500 s více než 40 000 rostlinami 300 druhů a odrůd jako zelené plíce města Turín otevřené veřejnosti. V jejím rámci se k životu v nové podobě vrací i testovací okruh, nově určený pro zkoušení elektricky poháněných vozidel zákazníky.
 
Casa 500 je nový výstavní prostor v rámci muzejního komplexu Pinacoteca Agnelli, kterému předsedá sestra Johna Elkanna Ginevra Elkannová. Casa 500 nemá být jen nová část muzea, ale má ukazovat cestu do budoucnosti inspirovanou kořeny modelu 500. Kultura a historie Itálie se zde prolínají s kulturou 500 a to vše v prostředí udržitelné kreativity. „Lingotto je magické místo, symbol industrializace Itálie. Dnes, při tomto novém začátku, je Lingotto dále znovu spojeno se svou původní identitou. Zde nacházíme všechny prvky historie v nové vizi světa,“ řekla Ginevra Elkannová.
 
Olivier Francois také představil červeně zbarvenou verzi elektrického modelu 500e, která se bude vyrábět v turínském regionu v závodě Mirafiori. Jde speciální edici New (500)RED navrženou ve spolupráci s charitativní organizací Red, kterou spoluzakládal zpěvák skupiny U2 Bono. Tato speciální edice Stellantisu v příštích třech letech pomůže darovat nadaci Red přes 4 miliony dolarů.
 
„Partnerství se značkami Fiat, Jeep a Ram bude silnou zbraní v rukou nadace Red v boji proti pandemii a samolibosti, která ji živí. Je těžké uvěřit, že 15 let po založení nadace Red nyní bojujeme proti jinému viru... ale ještě těžší je pochopit „virus“ nespravedlnosti, který vždy charakterizoval AIDS a nyní naplno ožil během pandemie Covid. V Africe je plně očkováno méně než 5 % lidí, zatímco v Evropě a Americe je vakcín dostatek. Musíme udělat více a rychle, abychom podpořili stovky milionů lidí, kteří stále ještě nemají přístup k vakcínám. Protože pokud nebude tato pandemie poražena všude, nikdo nikde nebude v bezpečí,“ řekl nečekaný host akce Bono.