name | autoweek.cz

Dacia dosáhla milník 10 milionů vyrobených vozů

Dacia dosáhla milník 10 milionů vyrobených vozů

29.04.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Dacia 54 let po svém vzniku vyrobila své desetimilionté vozidlo, přičemž křivka produkce v posledních letech prudce vzrostla.
Dacia ve své továrně v Mioveni nedaleko Pitesti v Rumunsku vyrobila své desetimilionté vozidlo. Jubilejním vozem je Duster s novou speciální výbavou Extreme.
 
První Dacia byla vyrobena v srpnu 1968. Byl to model 1100, což byl přejmenovaný Renault 8. Rumunská vláda si vybrala Renault aby jí pomohl zahájit vlastní výrobu automobilů. Pak se v roce 1969 zrodil 1300, odvozený od R12. Ten ve výrobě zůstal po neuvěřitelnou dobu 35 let. Vyrobeno bylo celkem 2,3 milionu vozů v různých podobách (sedan, kombi, užitkové atd.).
 
Teprve od nedávna už 1300 není nejvíce vyráběným modelem Dacie. Předstihlo ji Sandero, jehož se již vyrobilo 2,6 milionu kusů. Malé SUV Duster už dosáhl 2,1 milionu a Logan a Logan MCV téměř 1,95 milionu. První Logan byl uveden na trh v roce 2004, pět let poté, co značku převzala skupina Renault.
 
Dacia se proměnila s výrobce orientovaného především na domácí trh a vstoupila do nové dimenze když se vydala dobýt evropský trh. Značka Dacia je dnes přítomna ve 44 zemích, a to především v Evropě a Středomoří. V roce 2005 Dacia otevřela výrobní linku i mimo Rumunsko v závodě Somaca v Casablance (Maroko). V roce 2012 byl otevřen nový závod v přístavním městě Tanger v Maroku. V roce 2016 byla spuštěna výrobní linka v Oranu pro vozy určené výhradně pro alžírský trh. Výroba prvního elektromobilu Spring byla zahájena v roce 2020 v čínském závodě Shyian.
 
Od uvedení modelu Logan nastalo oživení a křivka výroby prudce vzrostla. První milion vyrobených vozů byl dosažen v roce 1985 a druhý v roce 1998. Milník pěti milionů Dacia dosáhla v roce 2014 a trvalo jí pouhých osm let, než tento počet zdvojnásobila.
 
Dacia chce nadále růst. Po vstupu na trh s elektromobily s modelem Spring se chce rozvíjet i na trhu kompaktních vozů díky velkému SUV Bigster.