name | autoweek.cz

Další Tatry do škol

Další Tatry do škol

09.06.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Středoškoláci z Plzně a Nového Bydžova dokončili další automobily Tatra Phoenix v rámci projektu Tatra do škol.
I v letošním roce pokračuje úspěšný projekt Tatra do škol, na němž automobilka Tatra Trucks spolupracuje s různými kraji České republiky a středními školami. Vzdělávací projekt Tatra do škol, který podporuje technické vzdělávání a praxi mládeže, běží již čtvrtým rokem. Letos byl úspěšně zakončen na školách v Plzeňském a Královéhradeckém kraji.
 
Koronavirová epidemie přinesla jen časové zdržení. Studenti a studentky za asistence svých pedagogů i specialistů kopřivnické automobilky dokázali vozy úspěšně sestavit. Komponenty, potřebné k sestavení vozidel, školy dostaly již na podzim minulého roku, kvůli epidemiologické situaci však byla výuka přerušena a tím i práce na vozech. V dubnu ale byly tatrovky dokončeny, poté přepraveny do Kopřivnice a posléze za účasti všech zainteresovaných oživeny a schváleny do provozu.
 
Dva nové vozy Tatra Phoenix, které v rámci projektu Tatra do škol sestavili během předcházejících měsíců studenti plzeňské Střední průmyslové školy dopravní a Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov z Královehradeckého kraje, absolvovaly v automobilce Tatra Trucks standardní diagnostickou prohlídku, oživení a zkušební jízdy. U startu nových tatrovek do života nechyběli studenti a studentky, kteří se na stavbě vozů podíleli, a zástupci jejich škol, automobilky Tatra Trucks, krajských úřadů a silničářů, kteří vozy budou používat.
 
Nejdříve se hosté seznámili s historií i současností nejstarší české automobilky a poté se za dodržování epidemiologických opatření přesunuli do výrobních prostor, kde proběhla diagnostická kontrola a úspěšné oživení nových vozů. Následně se na zkušebním polygonu Tatry uskutečnily předvádějící jízdy různých vozů.
 
Kopřivnická automobilka Tatra Trucks chce projektem Tatra do škol pozitivně působit na mladé lidi, kteří uvažují o technickém vzdělání či technické obory již studují. Projekt vznikl v roce 2018 a jeho podstatou je spolupráce mezi automobilkou, kraji a technickými školami. Vybraní studenti ze středních škol dostávají možnost sestavit automobil Tatra, který pak míří do běžného provozu například u krajské správy a údržby silnic nebo u jiných institucí zřizovaných krajem. Studenti tak mají jedinečnou příležitost poznat, jak se vyrábějí nákladní vozy.