name | autoweek.cz

Elektromobily připraví Británii o miliardy na daních

Elektromobily připraví Británii o miliardy na daních

13.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Studie z Velké Británie ukazuje, že pokračující růst prodeje elektromobilů na úkor vozů se spalovacími motory připraví státní rozpočet miliardy liber na daních.
Rychlý růst prodeje elektromobilů může britskou vládu v příštích letech stát miliardy liber z daňových příjmů. Namísto příspěvku ve výši 16,4 miliardy liber (19,7 miliardy eur) z daně z pohonných hmot od 32,9 milionu aut na britských silnicích v roce 2019 může ministerstvo financí podle studie RAC Foundation v roce 2028 očekávat pouze 11,4 miliardy liber. To je téměř o třetinu (30,5 %) méně. Analýza vychází z toho, že podíl elektromobilů nadále dynamicky poroste.
 
Podle statistik průmyslové asociace SMMT raketově roste podíl elektricky poháněných auta od roku 2030 by se již spalovací motory neměly prodávat. Daň z pohonných hmot ve Velké Británii činí 58 pencí za litr benzinu nebo nafty (17 Kč).
 
„V současné době řidiči elektromobilů těží z dotací na nákup a z levných provozních nákladů, protože ministři tlačí na to, aby se více lidí vzdalo fosilních paliv. Ministři se však musí brzy rozhodnout jak a odkud zacpou fiskální díru, kterou elektrifikace nevyhnutelně způsobí. Přestože všichni vítáme přesun k ekologičtější dopravě, tak čím dřív k němu dojde, tím naléhavější bude dilema pro ministra financí, který čelí hrozící díře ve veřejných financích,“ řekl ředitel RAC Foundation Steve Gooding.
 
Ztráta kolem pěti miliard liber je podle RAC Foundation ekvivalentem částky, která se ročně vynakládá na provoz, údržbu a rozšiřování dálnic a hlavních silnic v Anglii. Ministr může chybějící peníze získat zvýšením daní z pohonných hmot a spotřební daně z vozidel. To ale postihne chudší řidiče mnohem víc než bohaté. Alternativou může být zavedení mýta.