name | autoweek.cz

EU denně v autech spálí ekvivalent 15 milionů bochníků chleba

EU denně v autech spálí ekvivalent 15 milionů bochníků chleba

25.03.2022 | | Aktuality

Organizace Transport & Environment upozorňuje, že evropská biopalivová lobby prosazuje víc spalování plodin navzdory kolapsu dodávek klíčových obilovin z Ukrajiny a Ruska a hrozící globální potravinové krizi.
Nová studie organizace Transport & Environment ukazuje, že Evropa každý den promění 10 000 tun pšenice - ekvivalent 15 milionů bochníků chleba - na etanol pro biopaliva použitá v automobilech. T&E na základě této analýzy vyzývá k zastavení spalování pšenice a dalších potravinářských plodin v biopalivech a označuje tlak biopalivové lobby na zvýšení produkce biopaliv v době akutního globálního nedostatku potravin za nemorální.
 
Manažer T&E pro biopaliva Maik Marahrens říká: „Každý rok spálíme miliony tun pšenice a dalších životně důležitých obilovin abychom jimi poháněli naše auta. To je vzhledem k celosvětové potravinové krizi nepřijatelné. Vlády musí urychleně zastavit spalování potravinářských plodin v autech.“
 
Odstranění pšenice z evropských biopaliv by podle studie T&E vykompenzovalo víc než 20 % zablokovaných dodávek ukrajinské pšenice na globální trh. V zemích, jako je Egypt, který dováží přes 60 % pšenice z Ruska a Ukrajiny, by tyto dodatečné dodávky na trh zachraňovaly životy. Skupina předních evropských nevládních organizací, včetně T&E, proto vyzvala vlády, aby okamžitě zastavily používání potravinářských plodin jako paliva. Zajištění stabilních dodávek energie nesmí jít na úkor potravinové bezpečnosti nebo vést k tomu, že se růst cen potravin vymkne kontrole.
 
Zejména mezi evropskou biopalivovou lobby, reprezentovanou organizacemi ePure a European Biodiesel Board, se množí požadavky, aby byla ruská ropa nahrazena biopalivy vyrobenými z plodin, jako jsou pšenice, kukuřice, ječmen, slunečnice, řepka a další rostlinné oleje. Navrhují to navzdory prudce rostoucím cenám potravin. Ukrajina a Rusko společně poskytují asi čtvrtinu celosvětově obchodované pšenice a ječmene, 15 % kukuřice a přes 60 % slunečnicového oleje.
 
I kdyby Evropa zdvojnásobila množství zemědělské půdy, kterou věnuje biopalivům - což odpovídá alespoň 10 % zemědělské půdy EU pro pěstování plodin - nahradilo by to pouhých 7 % dovozu ropy z Ruska do EU. K nahrazení veškerého ruského dovozu ropy domácími biopalivy by bylo zapotřebí nejméně dvou třetin zemědělské půdy.
 
Maik Marahrens uzavřel zprávu konstatováním: „Průmysl biopaliv stupňuje své lobbistické úsilí aby prosadil víc obilnin, jako jsou pšenice a kukuřice, které by nahradily ruskou ropu. Tím cynicky využívá obavy lidí z cen pohonných hmot a klade svůj zisk nad bezpečnost potravin. To je v době, kdy si miliony lidí na celém světě nemohou dovolit ani bochník chleba, nemorální.“