name | autoweek.cz

Ford připravuje pro Evropu sedm elektromobilů

Ford připravuje pro Evropu sedm elektromobilů

15.03.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Ford v Evropě do roku 2024 uvede sedm nových elektricky poháněných modelů a prohloubí spolupráci s Volkswagenem.
Ford oznámil svůj plán na výrobu sedmi nových elektricky poháněných modelů v Evropě, vybudování montážního závodu na akumulátory v Německu a vytvoření společného podniku na výrobu akumulátorových článků v Turecku jako součást velké evropské ofenzivy s elektromobily.
 
Ford do roku 2024 v Evropě představí tři nové elektricky poháněné osobní automobily a čtyři nová elektrická užitková vozidla. Do roku 2026 plánuje v Evropě prodat více než 600 000 elektromobilů. Fordu to má pomoci dosáhnout globální cíl prodávat více než 2 miliony elektromobilů ročně a do roku 2026 dosáhnout provozní ziskovou marži ve výši 10 %.
 
Aktualizace strategie pro Evropu přichází krátce poté, co Ford oznámil investiční plán ve výši 50 miliard dolarů na nastartování elektrifikace zahrnující zprovoznění své elektromobilní jednotky Ford Model e odděleně od podnikání skupiny se spalovacími motory.
 
V rámci svého úsilí Ford prohloubí své stávající partnerství s Volkswagenem, v jehož rámci bude vyrábět druhý elektrický model pro evropský trh založený na platformě svého německého rivala. Ford v důsledku toho zdvojnásobí svůj plánovaný objem vyrobených vozů založených na modulární platformě pro elektrický pohon Volkswagen MEB na 1,2 milionu kusů v průběhu šesti let. To bude zahrnovat investici ve výši 2 miliard USD v závodě Fordu v Kolíně nad Rýnem a do nového závodu na montáž akumulátorů, jehož spuštění je plánováno na rok 2024. Výroba elektromobilů v závodě v Kolíně během šesti let dosáhne 1,2 milionu vozů.
 
Ford potvrdil, že prvním sériově vyráběným elektricky poháněným osobním vozem, který vyjede z jeho nového kolínského elektrifikačního střediska, bude pětimístný crossover střední třídy. Jméno elektricky poháněného crossoveru, jenž ujede na jedno nabití 500 km, bude odhaleno v průběhu roku 2022 a výroba bude zahájena v roce 2023. V roce 2024 se v závodě v Kolíně přidá další model. Nejúspěšnější osobní vůz značky Ford v Evropě Puma, se od roku 2024 začne v rumunské Craiově vyrábět také jako elektromobil.
 
Obchodně úspěšná řada Ford Transit se rozroste o čtyři nové elektrické modely - v roce 2023 o zcela novou jednotunovou dodávku Transit Custom a velkoprostorové Tourneo Custom, o rok později o menší dodávku Transit Courier nové generace a velkoprostorové Tourneo Courier.