name | autoweek.cz

Nedostatek čipů i v roce 2022

Nedostatek čipů i v roce 2022

15.10.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Největší světový výrobce polovodičů na světě, společnost TSMC varuje automobilový průmysl před dlouhodobým problémem se zásobováním čipy. Tchajwanský výrobce nevidí v dohledné době konec jejich nedostatku a očekává omezení dodávek i v roce 2022.
Největší světový výrobce čipů TSMC očekává, že i v příštím roce budou omezené výrobní kapacity pro polovodiče. Poptávka po čipech mezitím stále neutichá: tchajwanská společnost podle svého generálního ředitele C.C. Weie očekává, že letošní tržby meziročně vzrostou o 24 %, tedy víc než se předpokládalo. Po zbytek letošního roku a po celý rok 2022 podle něho zůstane výrobní kapacita omezená. To by mohlo znamenat, že nedostatek polovodičů v mnoha odvětvích, včetně automobilového průmyslu, může ještě dlouho trvat.
 
Od července do konce září dosáhla společnost TSMC o 14 % vyšší zisk než o rok dříve a také vyšší, než analytici očekávali. Jak společnost potvrdila, její tržby vzrostly o 16,3 % na rekordní úroveň 12,7 miliardy eur.
 
Společnost TSMC naplánovala pro příští tři roky investice ve výši 100 miliard USD na rozšíření své výrobní kapacity, z čehož by ještě letos mělo být vynaloženo 30 miliard USD. Podle Weiho chce TSMC příští rok začít stavět novou továrnu v Japonsku, přičemž výroba v ní začne na konci roku 2024. Budování nových výrobních kapacit je v tomto odvětví nákladné a časově náročné. Konkurenti ze společností Samsung a GlobalFoundries v současné době investují miliardy do nových výrobních zařízení pro výrobu čipů.