name | autoweek.cz

Off-roadový dobrodružný roadster

Off-roadový dobrodružný roadster

08.08.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Crossover od nejkonzervativnější automobilky světa Morgan vhodný do terénu pro dlouhé výlety v nejodlehlejších koutech světa? Z Anglie přijíždí Morgan Plus Four CX-T.

Roadster pro jízdu v terénu daleko od civilizace? Zní to trochu britsky, ale má to dlouhou tradici, která znovu ožívá s Morganem Plus Four CX-T. Plochý, dlouhý dvoumístný roadster logicky vychází z Plus Four, který byl představen v roce 2020. Britští specialisté na rallye Dakar na terénní maratóny Rally Raid UK jej přestavěli na sportovní vůz s vysokou afinitou k dobrodružství. Jedním z cílů projektu bylo demonstrovat schopnosti a trvanlivost nové hliníkové platformy CX společnosti Morgan.
 
Britové přebírají od BMW nejen řadový čtyřválec 2,0 l o výkonu 190 kW (258 k) se šestirychlostní přímo řazenou převodovkou ale i technologii pohonu všech kol X-Drive s elektronicky řízeným diferenciálem se speciálně navrženým softwarem. Pomocí spínačů v kabině lze v závislosti na jízdních podmínkách volit mezi třemi režimy, které mění stupeň činnosti uzávěrky diferenciálu.
 
Nutné byly rozsáhlé zásahy do podvozku, který má zvýšenou světlou výšku nejméně 23 cm a měl by poskytovat rovnováhu mezi flexibilitou a odolností. Plus Four CX-T byl navíc navržen tak, aby nabízel maximální kapacitu pro dopravu zavazadel a vybavení, stejně jako ochranu cestujícím požadovanou v extrémním prostředí. Nejnápadnější změna je proto patrná na zádi, kde byla zadní stěna nahrazena stojanem na vybavení, který obsahuje dvě robustní vodotěsná pouzdra na zavazadla, hliníkový box na nářadí, dva 11 l kontejnery na vodu a dvě sady pneumatik.
 
Skvělý nástroj svobody a vzrušující koncept - ale samozřejmě, jako téměř vždy v životě, je tu jeden háček: výroba Plus Four CX-T je omezena na přesně osm kopií s cenou přesahující v přepočtu 5 milionů Kč. Velmi pravděpodobně je už tedy vyprodáno, nicméně nelze vyloučit, že Morgan v budoucnu přidá další terénní varianty.