name | autoweek.cz

Šance pro elektromobilitu i geotermální energii

Šance pro elektromobilitu i geotermální energii

08.12.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Lithium z německých geotermálních elektráren by mohlo od roku 2025 zásobovat milion elektrických vozidel ročně.
Akumulátory vyrobené z lithia získaného s nulovými emisemi z geotermálních elektráren v Německu by mohly do poloviny roku 2025 pohánět milion vozidel ročně. Tvrdí to společnost Vulcan Energy, která se chystá začít vyrábět klimaticky neutrální lithium.
 
Cena lithia v současné době raketově roste, což je způsobeno rostoucí poptávkou po elektrických vozidlech. V Evropě se místní zdroje lithia považují za zásadní pro rychle rostoucí produkci akumulátorů v EU. Ta je v současnosti závislá na dovozu z Číny, Austrálie a Latinské Ameriky. V září 2020 bylo lithium zařazeno na seznam kritických surovin EU kvůli jeho strategickému významu pro automobilový průmysl. To nasměrovalo pozornost ke snaze najít evropské zdroje lithia, přičemž cílem EU je stát se do roku 2025 soběstačnou v oblasti akumulátorů pro elektromobily. Lithium těžené v Evropě bude podléhat přísnějším ekologickým standardům.
 
Vulcan Energy staví pět geotermálních elektráren v údolí Horního Rýna, jedné z nejbohatších světových zásob lithia v geotermální solance s 15,85 milionu tun ekvivalentu uhličitanu lithného. Vytěžené surové lithium bude odesláno do nedaleké centrální rafinerie, kde bude přeměněno na hydroxid lithný a bude se dodávat do továren na výrobu akumulátorů po celé Evropě.
 
„Do roku 2025 plánujeme vytěžit bez emisí 40 000 tun hydroxidu lithného - dost na zásobování akumulátorů pro milion aut ročně. Jakmile budou závody v provozu, zajistíme 100 % průmyslu akumulátorů v Německu resp. 25 % očekávané poptávky v Evropě,“ tvrdí výkonný ředitel Vulcan Energy Horst Kreuter.
 
Zaměření na udržitelné lithium by mohlo být pro geotermální energii zásadní změnou. Těžba lithia totiž umožní rozvinout ekonomiku geotermálních zdrojů, které jsou finančně náročné kvůli vysokým počátečním nákladům.
 
„Lithium zásadním způsobem promění geotermální energii, protože její ekonomika bude mnohem příznivější když vyrábíte lithium místo toho, abyste jen získávali geotermální energii. Ve skutečnosti jsme schopni podpořit cenu tepla a nabídnout komunitám v okolí našich elektráren nízkou a stabilní cenou za vytápění,“ říká Horst Kreuter.