name | autoweek.cz

Šance pro IAA Mobility 2021

Šance pro IAA Mobility 2021

25.05.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Bavorsko chce od září opět povolit veletrhy, takže by mezinárodní přehlídce IAA Mobility 2021 nemělo už nic stát v cestě. Po řadě odhlášek navíc přicházejí i pozitivní zprávy.
Bavorský ministr hospodářství Hubert Aiwanger je přesvědčen, že mezinárodní autosalon IAA Mobility 2021, který se stěhuje z Frankfurtu do Mnichova, se může v září uskutečnit. Nejpozději do září by měly být veletrhy ve Svobodném státě Bavorsko opět možné - za předpokladu, že míra infekce se bude i nadále vyvíjet pozitivně. Ministr hospodářství Hubert Aiwanger označil IAA jako „paprsek naděje“, který vytvoří přidanou hodnotu pro hoteliéry, taxikáře, maloobchodníky a celou ekonomiku Bavorska.
 
Také bavorský premiér Markus Söder (CSU) po jednání vlády potvrdil naději, že v září v Mnichově bude možné při dodržení určitých hygienických opatření uspořádat IAA. Podle Södera by se dokonce první „pilotní“ veletrh měl konat již v červenci - koncept hygienických opatření se má testovat při veletrhu TrendSet od 10. do 12. července.
 
Tiskové dny veletrhu IAA Mobility 2021 jsou plánovány na 6. a 7. září, pro veřejnost bude akce přístupná od 7. do 12. září s centrem na výstavišti Messe München. Konat se ovšem bude i na dalších místech v Mnichově s rozšířením expozic také do digitálního světa. Veletrh se nebude věnovat jen automobilům, ale všem formám mobility, a to především městské a CO2 neutrální, včetně cyklistiky, motocyklů a dokonce třeba i dronů.
 
Optimismus v řadách pořádajícího Sdružení německého automobilového průmyslu VDA zůstal zachován i poté, co se bavorská vláda a město Mnichov rozhodly pro letošní rok zrušit pivní festival Oktoberfest.
 
Pro první bavorské vydání veletrhu IAA začínají potvrzovat účast významné značky. Svou přítomnost ohlásily Volkswagen, Audi a Porsche, ovšem skupina VW se rozhodla netříštit síly a omezit počet zúčastněných značek, takže další dvě - Škoda a Seat - se nezúčastní.
 
Koncept mobility ve všech jejích formách přesvědčila velké skupiny, pro které je prezentace na autosalonu důležitá, zvláště poté, co se už dvakrát nekonal autosalon v Ženevě a jeho další budoucnost je velmi nejistá. Pořadatelé tedy mohou počítat také s přítomností společností Ford, Groupe Renault a Hyundai. Tito tři giganti potvrdili svoji cestu na letošní první a jediný významný evropský autosalon. Přitom Renault se posledního IAA ve Frankfurtu oficiálně nezúčastnil a Ford se prezentoval jen ve velmi omezené míře.
 
„Nové vydání IAA již není jen ukázka toho jaké nové a krásné vozy uvádíte na trh, ale jaké máme nápady pro udržitelnou mobilitu v budoucnosti. Proto přicházíme do Mnichova,“ uvedl Ford.
 
Zvláštností nového vydání IAA Mobility 2021 bude rostoucí přítomnost čínských značek. Svou účast poprvé v Evropě slibují zejména Nio a SAIC.