name | autoweek.cz

Škoda Auto nabízí kompletní ekosystém elektromobility

Škoda Auto nabízí kompletní ekosystém elektromobility

16.11.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Škoda Auto na veletrhu čisté mobility e-Salon představila nejen své vozy, ale i navazující služby.
Hlavním exponátem na stánku mladoboleslavské automobilky při třetím ročníku e-Salonu byly samozřejmě tři elektromobily Škoda Enyaq iV - sportovně laděná varianta Sportline, zaváděcí akční verze Founders Edition a jako lákadlo pro návštěvníky ředitelský vůz z letošní Tour de France v originální podobě.
 
Škoda v Letňanech ukázala i plug-in hybridní varianty modelů Superb a Octavia RS - vždy ve verzi liftback i combi. Ve spolupráci s autorizovanými prodejci Auto Jarov a Havex-auto byly všechny elektrifikované modely připraveny i pro testovací jízdy.
 
Škoda Auto nabídla komplexní pohled na ekosystém elektromobility. Návštěvníci se dověděli jak si správně vybrat vůz, jak ho nabíjet v domácím či veřejném prostředí, seznámili se s fungováním trakčních akumulátorů ve vozech Škoda a zjistili víc o zárukách a servisních nákladech.
 
Nabídka služeb elektromobility
Škoda Auto investuje také do služeb pro uživatele elektromobilů. Pro maximální využití hospodárnosti elektrifikovaných vozů Škoda nabízí tuzemské zastoupení ve spolupráci se svými autorizovanými obchodníky balíčky služeb eMobility, které byly navrženy cíleně pro různé skupiny zákazníků. Služby jsou rozčleněny do zákaznických balíčků, které se liší rozsahem. Aktuálně jsou firmám i soukromým osobám k dispozici balíčky S, M a L definované podle rozsahu poptávaných služeb, plánovaného způsobu dobíjení, počtu elektromobilů či požadovaných wallboxů.
 
Pro snadné nabíjení
Wallboxy Škoda iV Charger umožňují rychlé a pohodlné nabíjení elektrifikovaných vozidel a lze je snadno využívat i v domácnosti. Kromě toho mohou sloužit jako benefit například pro zaměstnance ve firmách nebo pro klienty hotelů a restaurací.
 
Služby, které prodejci značky Škoda poskytují zákazníkům, jdou nad rámec prodeje wallboxů. Karta PowerPass dovoluje majitelům elektricky poháněných vozů používat na cestách po Evropě více než 200 000 dobíjecích bodů. Kromě veřejných rychlonabíjecích stanic celoevropské sítě Ionity sem patří také nabíjecí stanice autorizovaných prodejců značky Škoda a další veřejné nabíjecí stanice jiných provozovatelů.
 
Nově je k dispozici nabíjecí aplikace Chargee, která nabízí komplexní řešení elektromobility zejména pro fleetové zákazníky s elektrifikovanými vozidly a vlastním řešením jejich dobíjení včetně rozúčtování a dalších služeb vhodných pro fungování firemních flotil. Součástí obou řešení jsou všechny velké energetické společnosti působící na českém trhu.
 
Připraveny jsou i značkové servisy
Zákazníci si často kladou otázku, zda bude o jejich elektromobil postaráno z pohledu servisu. Ani v tomto případě se není čeho obávat. Všechna servisní místa autorizovaných partnerů Škoda Auto v ČR jsou schopna se postarat o běžný servis takového vozidla. Veškerý personál byl proškolen na servisní standardy eMobility a seznámen s předpisy o zacházení s elektrickými zařízeními. Pokud by byl nutný složitější úkon, provede ho specializované centrum. Tito specializovaní servisní partneři dokáží opravit závadu například trakčního akumulátoru nebo vysokonapěťových komponent.
 
Škoda Auto zahájila cestu k elektromobilitě v roce 2019, kdy uvedla na trh svůj první elektromobil Citigoe iV a plug-in hybridní verzi Superb iV. Základem přechodu k elektromobilitě se stal model Enyaq iV, jehož verzi Coupé spatří zákazníci v příštím roce. Do roku 2030 Škoda Auto v rámci strategie Next Level - Škoda Strategy 2030 představí minimálně další tři čistě elektrické vozy menší a levnější než Enyaq iV, čímž se elektromobilita otevře pro další zákaznické skupiny. Předpokládá se, že v roce 2030 bude Škoda Auto prodávat mezi 50 – 70 % elektromobilů s akumulátory. Také z toho důvodu investuje v následujících pěti letech do oblasti eMobility zhruba 1,4 miliardy eur.