name | autoweek.cz

Smart má opět budoucnost

Smart má opět budoucnost

09.09.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Na veletrhu IAA v Mnichově Mercedes-Benz v podobě studie elektromobilu Smart Concept #1 ukázal, jak si představuje budoucnost značky Smart po jejím spojení  s čínským holdingem Geely.
Značka Smart na IAA v Mnichově předvedla koncept elektrického SUV Concept #1. Místo dosavadního dvoumístného minivozu jde o mnohem větší auto ve stylu Smartu ForFour, které se stávajícím Smart EQ ForTwo nemá nic společného.
 
Na konci roku 2019 založily Mercedes-Benz a čínská automobilka Geely společný podnik Smart Automobile se sídlem v Hangzhou Bay v pobřežním městě Ningbo. Mercedes přinesl značku a navrhne auta, Geely dodá technologii a postará se o výrobu, samozřejmě v Číně. Produkční verze by měla být uvedena na trh v roce 2023.
 
Concept #1 tedy navrhl tým šéfdesignéra Mercedesu Gordena Wagenera. Smart sice uvádí, že téměř produkční studie je na první pohled rozpoznatelná jako Smart, ale ve skutečnosti podobnost s dosavadními vozy této uměle vytvořené značky najdeme jen stěží. Concept #1 byl navržen s využitím elektrické platformy Geely SEA, s níž má dlouhý rozvor a krátké převisy. Vůz je dlouhý 429 cm s rozvorem 275 cm a vysoký 170 cm.
 
Smart ale jinak neuvádí žádné informace o hnacím ústrojí. Také není jasné, zda se z konceptu přenesou do série netradiční řešení jako jsou od sebe otevírané dveře. Také interiér se čtyřmi samostatnými sedadly připomíná spíše studii než sériový vůz. Pro cílovou skupinu mladých zákazníků budou připraveny mnohé digitální funkce. Ústředním bodem ovládání je 12,8“ dotykový displej.