name | autoweek.cz

Spolupráce Renaultu s Geely

Spolupráce Renaultu s Geely

24.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Geely Holding a Renault se dohodly na spolupráci v Jižní Koreji.
Agilní čínský Zhejiang Geely Holding Group se formálně dohodl se skupinou Renault na spolupráci při navrhování a výrobě automobilů s  hybridním pohonem a zážehovými motory pro prodej v Jižní Koreji i pro export.
 
Nová vozidla, založená na platformě kompaktních vozů CMA, hybridním pohonu a dalších technologiích od Geely se budou vyrábět v závodě Renault-Samsung v Busanu s předpovědí zahájení produkce v roce 2024. Zhejiang Geely Holding Group mj. vlastní švédskou automobilku Volvo Cars, s níž a její sdílí i špičkové technologie, platformy a pohonné jednotky. Platformu CMA (Compact Modular Architecture) využívají automobily Geely, Lynk & Co, Volvo a Polestar.
 
V případě Renaultu dohoda o společném podniku, na níž se pracuje od loňského roku, umožní posílit výrobní program jeho jihokorejské továrny. Renault v Jižní Koreji vyrábí a prodává auta přes dvě desetiletí prostřednictvím místní automobilky Samsung Group, která je součástí skupiny Renault. Některé modely z korejské produkce se pod značkou Renault prodávají i v Evropě, například SUV-kupé Arkana.
 
Agentura Reuters před časem uvedla, že Geely a Renault připravují dohodu o společné výrobě hybridních vozidel Geely v Jižní Koreji se zaměřením na možný bezcelní vývoz těchto automobilů do Spojených států.
 
Geely Holding v roce 2021 prodal 2,2 milionu vozů, přičemž prodej Volvo Cars dosáhl celosvětově 698 693 vozidel a společnost Geely Auto Group vykázala prodej 1 328 029 vozů.