name | autoweek.cz

Strategické partnerství Stellantis a Amazon

Strategické partnerství Stellantis a Amazon

06.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Společnosti Amazon a Stellantis budou spolupracovat na vývoji chytřejších aut a využití čistších užitkových vozidel. Dohody, oznámené na veletrhu CES, zahrnují software i hardware.
Vedoucí společnost v on-line prodeji a cloud computingu Amazon.com Inc a společnost Stellantis NV na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas oznámily, že budou spolupracovat na vývoji osobních a lehkých užitkových automobilů využívajících software Amazon a že elektricky poháněná užitková vozidla vyrobená společností Stellantis budou nasazena v doručovací síti Amazonu.
 
Dohody rozšiřují snahu Amazonu získat větší oporu v dopravním průmyslu a mohou pomoci Stellantisu dostihnout ztrátu proti společnosti Tesla ve vývoji vozidel se sofistikovanými, softwarově poháněnými funkcemi infotainmentu propojenými s cloudem pro zpracování dat a softwarem aktualizovaným na dálku (OTA - over the air).
 
Společnosti Amazon a Stellantis uvedly, že budou spolupracovat na vývoji softwaru pro systém infotainmentu digitálního kokpitu vozidel Stellantis, která se začnou uvádět na trh v roce 2024. Společnost Stellantis uvedla, že bude využívat technologii Amazon Alexa pro hlasem ovládané funkce jako jsou navigace, údržba vozidel, tržiště elektronického obchodu a platební služby. Amazon také Stellantisu pomůže urychlit vývoj nových digitálních produktů. V rámci partnerství bude Stellantis využívat Amazon jako svého preferovaného poskytovatele cloudu k poskytování mobilní sítě a výpočetního výkonu, který budou budoucí vozidla potřebovat.
 
V rámci samostatné dohody se Amazon stane prvním zákazníkem nové řady elektrických užitkových vozů Stellantisu, které budou uvedeny na trh v roce 2023. Společnosti plánují každý rok uvést na silnice v USA tisíce elektrických dodávek Ram ProMaster. Amazon přitom už má dohodu o nákupu až 100 000 elektrických dodávek od začínající automobilky Rivian Automotive. Velcí provozovatelé vozových parků pro elektronický obchod, jako je Amazon, se v blízké budoucnosti stanou klíčem k oddělení vítězů a poražených v rámci automobilového průmyslu, protože v této oblasti soutěží zavedené automobilky se start-upy o elektrifikaci světového systému doručování zásilek.
 
Společnost Stellantis v květnu 2021 uzavřela dohodu s firmou Foxconn, což je výrobce iPhonů pro společnost Apple, na vytvoření společného podniku Mobile Drive. V jeho rámci spolupracují na vývoji infotainmentu a telematických řešení i na platformě cloudových služeb s cílem poskytovat komplexní řešení inteligentních kokpitů. Plán softwarových inovací mimo jiné zahrnuje aplikace založené na umělé inteligenci, navigaci, hlasovou asistenci, operace elektronického obchodu a integraci platebních služeb. Hardwarové inovace se týkají inteligentního kokpitu a telematického boxu.