name | autoweek.cz

Toyota potvrdila výrobu nástupce Aygo v ČR

Toyota potvrdila výrobu nástupce Aygo v ČR

07.06.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Toyota Motor Europe oficiálně potvrdila, že bude pokračovat ve výrobě nového malého městského miniauta ve svém závodě Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně.
Toyota jako jeden z posledních výrobců hodlá pokračovat ve výrobě městských miniaut pro evropské trhy. V Kolíně bude Toyota vyrábět nástupce modelu Aygo. Kolínský závod Toyota Motor Manufacturing Czech Republic (TMMCZ) se už zapojil do projektu Toyota New Global Architecture (TNGA) přípravou výroby nové generace modelu Yaris.
 
Nový model bude využívat podvozkovou platformu GA-B a stane se tak už druhým modelem TNGA vyráběným u nás. Název, zahájení výroby a předpokládaný objem produkce budou oznámeny později. Nedávno předvedenou studií Aygo X Toyota naznačila podobu SUV založeného na budoucím voze, nástupci modelu Aygu. 
 
Nový model segmentu A bude od vývoje po výrobu vozem evropským. To je v souladu s úsilím firmy rozšiřovat výrobní aktivity v Evropě a rovněž s nedávným oznámením, že Toyota plánuje zvýšit do roku 2025 svůj prodej v Evropě na 1,5 milionu vozů.
 
„Jsme přesvědčeni, že tento model bude výrazně přispívat k růstu Toyoty na evropském trhu. Zároveň to bude dostupný vůz, který k naší značce přivede zákazníky segmentu A. Bude se vyrábět na stejné platformě jako Yaris a Yaris Cross, což nám přinese úspory z objemu produkce. Tento aspekt je pro výrobu miniaut zásadní,” říká výkonný viceprezident Toyota Motor Europe Marvin Cooke.
 
Toyota v Kolíně vyráběla městská miniauta společně s PSA po dlouhou dobu a na přelomu roku ji převzala úplně. Technicky identické vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 se zde zatím i nadále vyrábějí. Výroba dvou francouzských sesterských modelů zůstala dosud nedotčena.