name | autoweek.cz

Toyota zůstává světovou jedničkou

Toyota zůstává světovou jedničkou

29.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Toyota je i nadále největším světovým prodejcem aut a zvětšuje náskok před Volkswagenem.
Japonská Toyota Motor uvedla, že její prodej vozů v roce 2021 vzrostl o 10,1 %. Automobilka uvedla, že v roce 2021 prodala 10,5 milionu vozů včetně vozů značky Lexus a aut od přidružených společností Daihatsu Motors a Hino Motors. S 9,62 milionu vozů a růstem o 10,6 % připadla většina celosvětového prodeje hlavní značce Toyota.
 
Tím se Toyota Motor již druhý rok za sebou stala největším výrobcem automobilů na světě a posunula se dále před svého nejbližšího rivala, německý Volkswagen AG. Ten s 8,88 miliony dodaných vozidel za stejné období dodal o 5 % méně vozidel než v roce 2020 a jeho prodej byl nejnižší za 10 let.
 
Výrobci automobilů byli vloni nuceni snížit produkci když nedostatek polovodičů během pandemie koronaviru narušil dodavatelské řetězce. Japonská společnost však pandemii přestála lépe než většina ostatních výrobců automobilů, protože její domácí trh, Japonsko a části Asie, byly zasaženy méně než Evropa.
 
Zatímco prodej na domácím trhu Toyoty navzdory nárůstu tržního podílu mírně klesl, zahraniční trhy byly jasně na vzestupu: 8,39 milionu dodaných vozů odpovídá nárůstu o 13,8 %. Skupina také zůstává na cestě k růstu v Evropě: Toyota Motor Europe oznámila prodej téměř 1,08 milionu vozů, o 8,4 % víc než ve stejném období loňského roku. Podíl na evropském trhu narostl o 0,4 % na rekordních 6,4 %.