name | autoweek.cz

Volkswagen zřejmě vrátí e-up!

Volkswagen zřejmě vrátí e-up!

18.01.2022 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Malý elektromobil ID.2 uvede Volkswagen až v roce 2025. Přitom výroba malého elektromobilu e-up! byla v Bratislavě zastavena už v roce 2020. Nyní se situace mění a e-up! se možná vrátí.
Populární malý elektromobil od Volkswagenu už 16 měsíců oficiálně nelze objednat. Přesto se v roce 2021 v Německu v počtu registrací umístil v oficiálních statistikách na druhém místě mezi elektromobily. Mnoho e-upů navíc bude dodáno ještě i v roce 2022. To ukazuje, jak velká byla poptávka po tomto voze a kolik objednávek musí Volkswagen ještě uspokojit.
 
Poptávka po modelu e-up! neustále shazovala interní objednávkový systém a vedla k nespokojenosti mezi prodejci. Zákazníci byli zklamaní, když Volkswagen přestal tento model prodávat, zvlášť když automobilka oznámila, že malý elektromobil ID.2 zaplní mezeru v nabídce až v roce 2025. Mezitím se ještě vyřizovaly některé speciální kontingenty s celkovým počtem asi 4000 vozidel, které Volkswagen prodal svým zaměstnancům a prodejcům. I zde byl zájem tak velký, že mnoho potenciálních zájemců odcházelo s prázdnou.
 
Podle Volkswagenu nebyla výroba e-upu dimenzována pro tak velké množství, aby bylo možné uspokojit poptávku, nicméně bylo zřejmé, že pro automobilku jeho výroba nebyla dost lukrativní, aby se vyplatilo v ní pokračovat - proto skončily i jeho sourozenci Škoda Citigoe iV a Seat e-mii.
 
Zájem o e-up! urychlilo zavedení státní dotace, která pro tento model vycházela na 9750 eur (240 000 Kč). Volkswagen jako důvod zastavení příjmu objednávek v roce 2020 uvedl obavy o trvání této státní dotace. Vzhledem k tomu, že se dodací lhůty pro e-up! protáhly na 16 měsíců, nebylo jisté, zda zákazníci, jejichž vozidla nebudou dodána do konce roku 2021, budou moci získat nákupní bonus.
 
Nyní se situace změnila, když došlo k prodloužení státní dotace na elektromobily v nezměněné výši minimálně do konce roku 2022. Podle německých médií, odvolávajících se na interní komunikaci ve Wolfsburgu, Volkswagen vyslyšel přání zákazníků. Současně ale také reaguje na rostoucí kritiku, že při proklamované podpoře elektromobility a rozšiřování nabídky elektromobilů nenabízí malý model pro městský provoz. Proto Volkswagen chce e-up! v Německu nabídnout znovu, ovšem pouze v nejvyšší verzi Style Plus s dojezdem 250 km za 26 500 eur (650 000 Kč), což při stávající státní dotaci znamená pro zákazníka cenu 17 000 eur (415 000 Kč). Podle neoficiálních informací již prodejci sepisují seznamy zájemců o toto malé elektricky poháněné vozidlo. Prodej nové série vozů e-up! v jiných zemích je ale nepravděpodobný.