name | autoweek.cz

Výpadek aplikace Tesla je pro automobilky varováním

Výpadek aplikace Tesla je pro automobilky varováním

23.11.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Výpadek připojení k serveru zablokoval některým majitelům vozů Tesla po celém světě přístup k jejich autům. Výpadek trval jen několik hodin, ale ukazuje na možný větší problém.
Mobilní aplikace Tesla, která umožňuje odemknout a spustit auto, utrpěla v pátek výpadek aplikačního serveru, což některým majitelům zablokovalo přístup do aut. Šéf společnosti Tesly Elon Musk až po několika hodinách reagoval na tweet majitele Tesly ze Soulu v Jižní Koreji, který uvedl, že došlo k „chybě serveru 500“ při připojení jeho Modelu 3 prostřednictvím aplikace pro iOS. Během několika minut se ohlásili další majitelé vozů Tesla na třech kontinentech a hlásili stejný problém. Všem se při pokusu o připojení k aplikaci zobrazila zpráva „Chyba serveru 500“.
 
Elon Musk posléze na Twitteru oznámil, že mobilní aplikace je opět v provozu: „Nyní bychom měli být znovu online. Vypadá to, že jsme omylem přetížili náš síťový provoz. Omlouváme se. Přijmeme opatření, abychom zajistili, že se to už nebude opakovat,“ řekl Musk.
   
To, co bylo inzerováno jako pohotovostní možnost v případě ztráty klíčků (přívěsku) nebo odemykací karty, se pro mnoho vlastníků stalo primárním způsobem přístupu do vozu. Naštěstí někteří řidiči mohli pro přístup ke svým vozům Model 3 a Model Y stále používat připojení Bluetooth, protože funkce nespoléhá jen na připojení aplikace k serveru. Starší verze Modelu S a Modelu X však nemají možnost použít k odemknutí vozu připojení Bluetooth. Tato podskupina vlastníků mohla mít v důsledku výpadku zablokovaný přístup do svých aut.
 
I když samotný výpadek byl dočasný a nezabránil velkému počtu majitelů v tom, aby nastoupili a nastartovali svá auta, protože mají jako klíček používat svůj přívěsek nebo kartu, ukázal na celoodvětvový problém, který v nadcházejících letech pravděpodobně poroste. Stále více bude hrozit ztráta určitých funkcí, které mohou být závislé na datovém připojení k serveru v důsledku závady v konektivitě nebo problémů se softwarem, zatímco vozidlo bude v pohybu.
 
Vzhledem k tomu, že řada výrobců automobilů zvažuje zavádění funkcí, které si lze předplatit, včetně těch, které budou schopny nabídnout určitou úroveň autonomního řízení, pravděpodobně se objeví problémy s datovou konektivitou. Prostřednictvím informačních a zábavních systémů se totiž nabízejí různé funkce, včetně těch, které se týkají samotné jízdy. S připravovaným zaváděním služeb robotických taxi s autonomním řízením úrovně 4 bude bezproblémová konektivita pro vzdálené monitorování vozidla hrát prvořadou roli. Není těžké si představit problémy, jaké by mohly nastat v nepříliš vzdálené budoucnosti při ztrátě telemetrie u desítek robotických aut pohybujících se ve městech.