name | autoweek.cz

Z hradu na hrad

Z hradu na hrad

16.06.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Castle to Castle je nejnovější ze série jedinečných výletů monopostů Red Bull Racing Honda formule 1 po silnicích světa. Nejnovější dobrodružství dovedlo Red Bull Racing RB7 na vysokorychlostní turné po České republice a Slovensku.
Red Bull už podnikl mnoho úžasných cest s monoposty formule 1, ale to nejnovější dobrodružství asi nadchne všechny. Red Bull Racing RB7, ozdobený dvojnásobným titulem mistra světa, řízený Davidem Coulthardem se vydal na divokou jízdu po České republice a Slovensku mezi Pražským a Bratislavským hradem. Vyšperkovala ji světově první společná jízda resp. let monopostu formule 1 se závodním letadlem Extra 300 SR z Red Bull Race letícím hlavou dolů a pilotovaným šampionem Red Bull Air Race z roku 2018 Martinem Šonkou.
 
„Na tomto filmu je skvělé, že je celý skutečný. Když je letadlo jen pár metrů nad RB7 a vzhůru nohama, tak je to skutečné, je to dovednost Martina Šonky. Je to profesionál na vrcholu své výkonnosti,“ říká David Coulthard.
 
Ale jak vysvětluje Martin Šonka, tento závod byl mnohem složitější, než si pilot F1 nebo letecký akrobat dokázali představit: „Oba máme z našich kokpitů velmi omezený výhled a abych mohl letět na tak nízké úrovni a obráceně, musím se víceméně dívat dopředu, abych mohl ovládat výšku letadla. Řidič se také musí dívat dopředu, ale kvůli opěrce hlavy a krku, kterou řidiči F1 používají, nemůže hledět vzhůru. Problém jsme tedy vyřešili umístěním malého zrcátka před něj aby mě viděl a současně se díval dopředu. Bylo neuvěřitelné letět v takové formaci. Navíc jsem velkým fanouškem formule 1, takže vidět auto tak blízko z kokpitu mého letadla bylo opravdu jedinečné.“
 
Nejnovější cesta monopostu Red Bull Racing RB7 začala na Pražském hradě a mířila přes Karlův most. Po Praze cesta vítěze 13 velkých cen Davida Coultharda směřuje přes malebné vinice na Moravě do Popradu na tamní letiště pro maximální rychlostní zkoušku - závod proti Martinovi Šonkovi. Finále je  v hlavním městě Slovenska Bratislavě.
 
Bývalý jezdec Red Bull Racingu David Coulthard byl ohromen dechberoucí scenérií obou zemí: „Opravdu se bavím tím, že mám příležitost předvádět vůz formule 1 v různých zemích. Zde v České republice a na Slovensku jsme jezdili na dlážděných ulicích a prašných cestách a viděli krásné scenérie v horách. Bylo to neuvěřitelné. Cesta Castle to Castle byla pro mě jako cesta za poznáním a představení toho, co dokáže monopost formule 1 i mimo závodní trať.“
 
Úžasné video můžete vidět na:
https://youtu.be/4qbfQSLUdDo