name | autoweek.cz

Z Rumunska přijede elektrický užitkový Ford

Z Rumunska přijede elektrický užitkový Ford

03.05.2021 | Vladimír Rybecký | Aktuality

Ford bude od roku 2023 vyrábět v Rumunsku nový lehký užitkový vůz, o rok později přidá elektricky poháněný model. Výrobní závod v Craiově bude třetí továrnou Fordu, která bude vyrábět velkosériový elektromobil.
Ford uvedl, že v souvislosti s novým lehkým užitkovým vozem, který se od roku 2023 začne vyrábět v rumunské Craiově, investuje do tamního závodu 300 milionů USD (v přepočtu přibližně 6,5 mld. Kč). O rok později bude představena elektrická verze, která se stane prvním velkosériovým elektromobilem Ford vyráběným v Rumunsku. Nový lehký užitkový vůz nabídne také nejmodernější zážehové i vznětové motory, které bude dodávat motorárna v britském Dagenhamu, a převodovky z továrny v Halewoodu.
 
V únoru se Ford zavázal, že od roku 2024 budou všechny jeho užitkové modely nabízené v Evropě schopné bezemisní jízdy, tedy s elektrickým nebo plug-in hybridním pohonem. Do roku 2030 tyto dva druhy pohonu dosáhnou dvoutřetinový podíl v prodeji užitkových automobilů.
 
Od koupě továrny v Craiově v roce 2008 se celkové investice Fordu do výrobních aktivit v Rumunsku blíží dvěma miliardám dolarů (v přepočtu přibližně 44 miliard Kč). V posledních letech zde výrobní provozy prošly výraznou modernizací. Bylo zde instalováno přes 600 robotů, které zvýšily efektivitu a kvalitu v karosárně, lisovně, lakovně i v montáži vnitřního vybavení a podvozků. V montážních provozech pracuje přibližně 6000 lidí.
 
Éra elektrifikace v Craiově začala v říjnu 2019 spuštěním výroby SUV Puma s mild-hybridním pohonem. Vedle Pumy se v Craiově vyrábí rovněž malé SUV EcoSport a motor 1.0 EcoBoost.
 
„Nová plánovaná investice do budoucnosti Craiovy svědčí o naději Fordu, že rumunská vláda zajistí klíčová zlepšení k podpoře konkurenceschopné výroby v regionu, zejména tolik potřebné zdokonalení dopravní infrastruktury. Po uvedení elektrické verze v roce 2024 se Craiova stane třetím závodem v Evropě, který vyrábí vůz s plně elektrickým pohonem. Navazuje tak na investice do Centra elektrifikovaných vozů v Kolíně nad Rýnem a tureckého závodu Ford Otosan,“ řekl prezident Ford of Europe Stuart Rowley.