name | autoweek.cz

O starší ojeté elektromobily není zájem

O starší ojeté elektromobily není zájem

27.04.2021 | Vladimír Rybecký | Autoservis

Zatímco nová elektricky poháněná auta jsou stále žádanější, starší elektromobily v Německu zůstávají bez zájmu stát.
Pro stále více kupujících se elektromobily stávají přitažlivou alternativou. Dotace v Německu zvýšily zájem o elektromobily, takže už 14 % zájemců, kteří plánují koupit auto, chce koupit vozidlo s elektrickým pohonem a 29 % se přiklání k automobilu s hybridní technologií. O osm měsíců dříve plánovalo nákup elektrifikovaného vozidla o 6 % zájemců méně. Jak ale ukazuje barometr německé společnost Deutsche Automobil Treuhand (DAT), kupující mají zájem zejména o nová elektricky poháněná vozidla a těm starším se vyhýbají.
 
Naprostá většina kupujících, pro něž je v současném procesu nákupu pravděpodobným řešením elektromobil má zájem kupovat nové auto. Dávají přednost novým elektromobilům místo aby zvolili starší ojetá vozidla. Plných 69 % jsou pro koupi nového elektromobilu a 30 % by případně akceptovalo mladé ojeté vozidlo, které není starší než 12 měsíců. Pouze 7 % by si koupilo starší elektromobil.
 
Postoj zájemců o elektromobily je formován hlavně cenou a technickým pokrokem. Ojetý elektromobil totiž nenabízí významnější cenovou výhodu ve srovnání s novým automobilem se státními dotacemi. Může při tom hrát roli i nedostatek znalostí o dotacích, protože 56 % dotazovaných nevědělo, že státní podpora se vztahuje také nákup mladých ojetých vozidel.
 
Dalších 30 % si myslí, že doba nabíjení je u starších elektromobilů příliš dlouhá, zatímco současné nové modely zde nabízejí víc. Zastaralá technologie akumulátorů z hlediska dojezdu nebo nabíjecí kapacity je pro 29 % zájemců důvodem proti koupi ojetého elektromobilu.
 
Celkově je trh ojetých elektricky poháněných automobilů s akumulátory (BEV) stále velmi malý. V březnu v Německu změnilo majitele jen něco málo přes 3000 elektromobilů, což je 0,5 % ze všech změn vlastnictví v tomto měsíci. Přitom trh s ojetými vozy jako celek zažívá silný růst a s více než 670 000 zobchodovanými vozidly je dokonce nad „předkoronavirovým“ březnem 2019.