name | autoweek.cz

Elektrické SUV od Subaru se bude jmenovat Solterra

Elektrické SUV od Subaru se bude jmenovat Solterra

12.05.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Plně elektricky poháněné SUV, které Subaru vyvíjí společně s Toyota Motor, bude postaveno na elektrické platformě e-SGP (Subaru Global Platform). Zahájení prodeje v Japonsku, USA, Kanadě, Evropě a Číně je naplánováno na polovinu roku 2022.
Nové, čistě elektrické globální SUV značky Subaru se bude jmenovat Solterra. Jeho prodej bude zahájen v roce 2022. Jméno Solterra vzniklo spojením latinských slov Sol a Terra znamenajících Slunce a Země.
 
Je to také první model Subaru postavený na globální platformě Subaru e-SGP, navržené výhradně pro čistě elektricky poháněné vozy. Platforma byla vyvinuta společnými silami Subaru a Toyoty. Umožňuje efektivně stavět různé typy elektrických vozů díky mnoha možnostem kombinací mutiplikačních modulů, jako jsou příď, střední a zadní část.
 
Subaru si kladlo za cíl dodat novému modelu maximální úroveň pasivní bezpečnosti a jízdní stability, což jsou pro Subaru vždy zásadní vlastnosti.
 
Subaru společně s Toyotou nevyvinulo pouze platformu. Široká kooperace zahrnovala produktové plánování, design a výkonové parametry. V rámci spolupráce obě společnosti využily své silné stránky - v případě Subaru především dlouholeté zkušenosti s pohonem všech kol a v případě Toyoty rozsáhlé znalosti v oblasti elektrifikace.