name | autoweek.cz

Elektrifikovaný crossover Alfa Romeo Tonale

Elektrifikovaný crossover Alfa Romeo Tonale

09.02.2022 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Společnost Stellantis představila prémiový kompaktní crossover Alfa Romeo Tonale slibující start do nové éry slavné italské značky. Jako první v automobilovém průmyslu nabídne digitální certifikát NFT.
Alfa Romeo je značka hrdá na svou historii, ale nyní se chce dívat především do budoucnosti při zachování svých tradičních charakteristik - italské noblesní sportovnosti, důrazu na emoce, exkluzivity a elegance. Design se hlásí k odkazu slavných modelů minulosti, ale je moderní, vizuálně zdůrazňující výkonnost. Alfa Romeo Tonale slibuje být prémiovým autem vhodným pro každodenní použití.
 
Tonale je sice první zásadní novinkou ve výrobním programu značky po vzniku skupiny Stellantis, nicméně vychází ještě z platformy Fiat Chrysler Small Wide. První Alfa postavená na sdílené platformě od Stellantisu se očekává příští rok. Délka vozu je 453 cm a rozvor náprav je 264 cm.
 
Prvním elektrifikovaný model Alfy Romeo
Zpočátku se bude nabízet ve verzích mild hybrid a plug-in hybrid, ale také s turbodieselem. Základní verzí je mild-hybrid se systémem 48 V a zážehovým čtyřválcem FireFly 1,5 l pracujícím v Millerově cyklu. Nezvykle výkonný motor/generátor umožní dokonce i krátké pojezdy na čistě elektrický pohon, například při parkování, což je unikátní. Na výběr budou verze 96 kW (130 k) a 118 kW (160 k).
 
Vrcholem nabídky bude Plug-in Hybrid Q4 se čtyřválcem MultiAir 1,3 l/132 kW (180 k). Trakčním elektromotor 90 kW (122 k) na zadní nápravě zajišťuje pohon všech kol. Systém poskytne největší systémový výkon 202 kW (275 k). Akumulátor s kapacitou 15,5 kWh umožní elektrický dojezd 60 km podle WLTP.
 
Alfa Romeo ale nabídne také verzi s turbodieselem MultiJet 1,6 l/96 kW (130 k) a pro některé trhy také zážehový přeplňovaný čtyřválec 2,0 l/188 kW (256 k).
 
Alfa Romeo vstupuje do digitální éry
Nový infotainment kombinuje digitální přístrojový panel 12,3“ s centrálním dotykovým displejem 10,25“. Uživatelům Tonale nabídne vestavěné funkce hlasového asistentu Amazon Alexa. Majitelé si budou moci vybrat svůj vůz jako místo doručení, což kurýrům umožní bezpečně odemknout dveře a nechat balíček ve vozidle, takže toto auto chce být užitečné i když nejede.
 
Tonale bude prvním automobilem na světě s digitálním certifikátem NFT (Non-Fungible Token) pracujícím na bází blockchainu. Ten se od zakoupení vozidla neustále doplňuje aby zaznamenal jeho používání během celého životního cyklu. Hlavním cílem a výhodou NFT jsou ochrana zůstatkové hodnoty vozidla.
 
Premiéra v červnu, předprodej od dubna
Od dubna bude možné objednávat zaváděcí verzi Edizione Speciale. Nová Alfa Romeo Tonale bude mít oficiální premiéru 4. června. Spolu s ní značka uvede nový proces objednávek pro on-line prodej. Vyrábět se bude v italské továrně Pomigliano nedaleko Neapole.
 
Šéf Alfy Romeo Jean-Philippe Imparato slíbil nový model značky každý rok až do roku 2026, počínaje letošní novinkou Tonale. To by mělo zahrnovat i menší SUV, jehož výroba se plánuje do Polska. Počínaje rokem 2027 mají mít podle Imparata všechna nová vozidla Alfa Romeo elektrický pohon.