name | autoweek.cz

Evropská Kia Sportage se představí na IAA

Evropská Kia Sportage se představí na IAA

02.09.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Kia uvede novou generaci kompaktního SUV Sportage ve verzi speciálně určené pro Evropu na český trh počátkem roku 2022. Po virtuální prezentaci bude mít skutečnou premiéru příští týden na IAA Mobility v Mnichově.
Na IAA Mobility 2021 od 7. do 12. září na Odeonsplatz v Mnichově Kia ve světové premiéře představí SUV Sportage Plug-in Hybrid (PHEV), s nímž značka také poprvé představuje karosářskou variantu speciálně určenou pro evropský trh. Cílovou skupinou jsou zákazníci, kteří ocení praktické vlastnosti a vizuální atraktivitu, ale kteří zároveň chtějí každodenní trasy absolvovat převážně elektricky. Elektromobil se spalovacím motorem kombinuje přeplňovaný zážehový motor 1,6 T-GDI/132 kW (180 k) s elektromotorem o výkonu 66,9 kW a akumulátorem o kapacitě 13,8 kWh. Největší systémový výkon je 195 kW (265 k).
 
Ve verzi Sportage Hybrid (HEV) je použit stejný motor 1,6 T-GDI/132 kW (180 k). Spolu s elektromotorem má systém největší výkon 169 kW (230 k). V kombinaci s 48 V mildhybridní technologií (MHEV) bude k dispozici také ve dvou ) variantách s výkonem 110 kW (150 k) a 132 kW (180 k). Kromě toho má Kia v nabídce také turbodiesel 1,6 l/85 kW (115 k) nebo 100 kW (136 k). Všechny evropské verze jsou standardně vybaveny technologií vypínání motoru Idle Stop & Go (ISG).
 
Ostrý design páté generace má harmonicky kombinovat zjevné protiklady. Rozměry se změnily jen málo - délka je 452 cm a rozvor náprav 268 cm. Zavazadlový prostor má podle varianty pohonu objem až 591 l resp. 1780 l. Jízdní vlastnosti a ovladatelnost novinky, která je postavena na nové platformě, byly optimálně vyladěny pro evropské silniční podmínky.
 
V high-tech interiéru zaujmou digitální přístrojový štít s TFT displejem a 12,3" dotykový displej společně s moderním integrovaným ovladačem. Mezi nové funkce patří elektronicky řízený systém odpružení ESC s plynulou regulací tlumičů v reálném čase. Systém Terrain Mode, který zvyšuje trakci na kluzkém povrchu, dodává nové Sportage mimořádné jízdní schopnosti za náročnějších podmínek (např. sníh, bahno a písek).
 
Bezpečnostní systém DriveWise ADAS zahrnuje špičkový systém autonomního nouzového brzdění s funkcí pro odbočování na křižovatkách, který pomáhá vyhnout se střetům s protijedoucími vozidly při odbočování vlevo. Asistent pro jízdu na dálnici HDA udržuje přednastavený odstup od vozidla vpředu a ustálenou rychlost při jízdě na dálnici a současně pomáhá novou Sportage udržovat uprostřed daného pruhu.

Pokročilý adaptivní tempomat propojený s navigací NSCC pomáhá na dálnici udržovat bezpečnou rychlost s využitím údajů navigace v reálném čase. Funkčnost NSCC je vylepšena tím, že na dálničních úsecích se zatáčkami automaticky snižuje rychlost ještě před nájezdem do zatáčky a když vozidlo opět najede na přímý úsek, NSCC obnoví rychlostní omezení na původní úroveň.