name | autoweek.cz

Kia Ceed s novou tváří a více asistenty

Kia Ceed s novou tváří a více asistenty

19.07.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Kia modernizuje model Ceed. Kromě obvyklého oživení výrazu vpředu i vzadu se zapracováním nového loga byl vylepšen zejména interiér a rozšířila se nabídka asistenčních systémů a funkcí infotainmentu. Do prodeje se modernizované Ceedy dostanou na začátku čtvrtého čtvrtletí.
Pro modelový rok 2022 Kia aktualizuje tři ze čtyř variant svého bestselleru Ceed - základní hatchback, kombi Ceed Sportswagon a shooting brake ProCeed. Crossoveru XCeed, který byl představen teprve v září 2019, se modernizace netýká. Současná třetí generace rodiny kompaktních vozů Ceed z produkce závodu v Žilině představuje 28 % evropského prodeje Kia.
 
Modernizované vozy mohou být vybaveny novými full-LED světlomety a směrovkami. Ceed Sportswagon Plug-in Hybrid a sportovní verze GT Line a GT mají odlišně navržené boční přívody vzduchu k podběhům kol.
 
U plně digitálního přístrojového panelu s displejem až 12,3“ lze volit ze čtyř různých grafických podob. Funkce Bluetooth byla rozšířena pomocí rozpoznávání hlasu, takže v budoucnu bude možné například nastavit teplotu v interiéru hlasovým příkazem. Ve verzích s 10,25“ navigačním systémem, který má standardně on-line služby UVO Connect, lze nově funkci kalendáře propojit s navigací. To umožňuje, aby byl řidič veden přímo k místu schůzky zobrazené na displeji. Pokud bude vozidlo ponecháno cizí osobě, lze zobrazení na displeji uzamknout pomocí nového servisního režimu, takže soukromé informace v informačním systému zůstanou skryté.
 
U verzí s automatickou převodovkou je nyní k dispozici dálniční asistent. Adaptivní tempomat včetně funkce stop-and-go v kombinaci s automatickou převodovkou je také založen na navigaci. To systému umožňuje včas upravit rychlost před zatáčkami a zohlednit rychlostní limity. Asistent dopravní zácpy je nyní k dispozici také pro verze s přímo řazenou převodovkou. K dispozici je také výstraha pro nebezpečí zezadu, která po otevření dveří varuje před blížícím se vozidlem nebo jízdním kolem.
 
Vybírat lze z osvědčených čtyř zážehových přeplňovaných motorů, turbodieselu 1,6 l/100 kW (136 k) s mild hybridním systémem 48 V a plug-in hybridní kombi Ceed Sportswagon PHEV s výkonem 104 kW (141 k), které může v elektrickém režimu ujet až 60 km. Verze GT Ceed a ProCeed pohání motor 1,6 T-GDI/150 kW (204 k). Druhým přeplňovaným zážehovým motorem je 1,5 T-GDI/118 kW (160 k), který byl představen v modelovém roce 2021. Řadu zážehových motorů doplňuje základní tříválec 1,0 T-GDI ve verzích 74 kW (100 k) a 88 kW (120 k).