name | autoweek.cz

Kia e-Niro se mění v Niro EV

Kia e-Niro se mění v Niro EV

08.04.2022 | | Nové modely

Druhá generace vozu Kia Niro přichází výhradně v elektrifikované podobě - k dispozici bude jako hybrid, plug-in hybrid a jako čistě elektricky poháněná verze EV. Nové Niro EV se představilo v centrále Kia Europe ve Frankfurtu.
První Kia Niro přišla na trh v roce 2016. V roce 2018 se přidala také elektrifikovaná verze. Kia e-Niro poslední dva roky po sobě obsadila nejvyšší příčku mainstreamové kategorie ve studii organizace J.D. Power zaměřené na zákaznické zkušenosti s elektromobily. Nová generace bude k dispozici od poloviny roku 2022 jen s elektrifikovaným pohonem. Do roku 2027 Kia plánuje uvést na trh 14 nových plně elektrických modelů a od roku 2035 plánují Korejci uvádět na trh pouze plně elektrická vozidla.
 
První, čeho si u nového Nira všimnete, je, že se trochu zvětšilo. Jde o 7 cm na délku na 424 cm, 2 cm u rozvoru náprav a 1 cm na výšku (157 cm). Stojí na 17“ kolech s ráfky s optimalizovaným tvarem. Předek je udržován velmi čistý se sportovním vzhledem a full-LED světly pro denní svícení. Niro EV má také přední zavazadlový prostor, kam se pohodlně uloží například všechny nabíjecí kabely a adaptéry. Zavazadlový prostor v zádi je poměrně flexibilní s úložným prostorem podlahou.
 
Trakční elektromotor v Niru EV má výkon 150 kW (204 k) a akumulátor má kapacitu 64,8 kWh. Maximální točivý moment 255 N.m se přenáší na kola přední nápravy a umožňuje zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,8 s. Tachometr se pak zastaví na 167 km/h, kde začne působit omezovač. Podle WLTP je dojezd až 463 km.
 
V interiéru je mnoho recyklovaných materiálů na obložení stropu, koberci a částech sedadel. Na cestující zde čeká velký panoramatický displej 10,25“ se snadným ovládáním informačního systému. Samozřejmě nechybí ani 10“ head-up displej. Parkovací kamery a kamery upozorňující na mrtvý úhel jsou na velmi vysoké úrovni. Je zde také dotyková lišta, známá z větších modelů, na níž lze přepnout ovládání klimatizace a ovládání infotainmentu stisknutím tlačítka a dva mechanické otočné přepínače pro jemné nastavení. Super vyřešeno.
 
Kia Niro EV bude k dispozici u prodejců od července 2022. Jak je pro značku Kia typické, je zde záruka 7 let, a to i na akumulátor.