name | autoweek.cz

Nová Dacia Logan v prodeji - jen na LPG

Nová Dacia Logan v prodeji - jen na LPG

03.05.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Dacia se nadále zaměřuje na skutečné potřeby svých zákazníků. Nabízí jim jednoduché, prostorné, spolehlivé a robustní  vozy bez zbytečné výbavy a za příznivou cenu. Na českém trhu je k dispozici jen s motorem na LPG s cenou začínající na 274 900 Kč.
Stále víc zákazníků přistupuje ke koupi automobilu pragmaticky. Na to Dacia již více než 16 let odpovídá nabídkou dostupných automobilů za odpovídající cenu. Tuto charakteristiku Dacie ztělesňují modely Sandero, Sandero Stepway a Logan - Sandero od roku 2017 jako nejprodávanější vůz v Evropě pro soukromníky.
                                  
Novým rodinným sedanem Logan Dacia inovuje nabídku v segmentu a vychází ještě víc potřebám uživatelů. V roce 2005 Logan vyvolal revoluci automobilového trhu a demokratizoval nové vozy. O 16 let později nová generace nabízí i moderní výbavu a vyšší úroveň aktivní i pasivní bezpečnosti. Navzdory nezměněným vnějším rozměrům je modernější při zachování jednoduchosti a spolehlivosti.
 
Malý sedan má délku 4396 mm a relativně vysokou světlou výšku 161 mm. Zavazadlový prostor s objemem 528 l (VDA) je novátorsky rozvržen: čtyři odnímatelné přepážky lze spolu spojit a rozdělit tak zavazadlový prostor na několik částí s proměnlivou velikostí podle potřeby.
 
Interiér přináší kvalitnější zpracování, materiály, povrchovou úpravu i zlepšenou ergonomii. Byly přidány i nové prvky výbavy. Sériová výbava zahrnuje držák smartphonu, displej palubního počítače, ovladače tempomatu a omezovače rychlosti na volantu a automatické rozsvícení světe díky světelnému senzoru. K dispozici jsou automatická klimatizace s digitálním zobrazením, vyhřívaná přední sedadla, handsfree karta vč. dálkového otevírání zavazadlového prostoru, elektrická parkovací brzda, zadní parkovací kamera, parkovací senzory vpředu i vzadu a dešťový senzor.
 
Dostupné jsou tři multimediální systémy: Media Control, Media Display a Media Nav. U Media Control se smartphone v držáku před řidičem mění v multimediální systém pomocí nové bezplatné aplikace Dacia Media Control a připojení Bluetooth nebo USB. Rádio a přehrávání souborů z USB je možné poslouchat i bez smartphonu připojeného k Media Control. U Media Display je uprostřed přístrojové desky 8“ displej. U Media Nav je multimediální systém obohacen o navigaci a bezdrátové zrcadlení pro Apple CarPlay a Android Auto.
 
Nová modulární platforma CMF Loganu poskytuje větší tuhost při nižší hmotnosti. Nová přední náprava má obdélníková ramena s větší schopností filtrace nerovností a přesnější vedení jízdní stopy. Řízení má variabilní elektrický posilovač. Pro lepší stabilitu v zatáčkách byla zvýšena tuhost stabilizátorů a prodloužen rozvor náprav. Nové uložení motoru snižuje přenos vibrací do kabiny. Logan je vybaven asistenty řízení (ADAS): systémem automatického nouzového brzdění, systémem hlídání mrtvého úhlu, parkovacím asistentem a asistentem rozjezdu ve svahu
 
Dacia je jediný výrobce, který nabízí dvoupalivový pohon na benzin a LPG u celé řady osobních vozů. Tříválec 1,0 l TCe 100 LPG má největší výkon 74 kW (100 k) na LPG resp. 67 kW (90 k) při jízdě na benzin a největší točivý moment 170 N.m resp. 160 N.m. Převodovka je šestirychlostní přímo řazená. Tovární výroba je zárukou bezpečnosti a spolehlivosti. Doba záruky z výroby, intervaly a ceny údržby a objem zavazadlového prostoru jsou stejné jako u verze na benzin. Nádrž LPG je uložena v místě pro náhradní kolo. Při jízdě na LPG produkuje Logan TCe 100 LPG o 11 % emisí CO2 méně ve srovnání s ekvivalentním pohonem na benzin. Díky dvěma nádržím - na 40 l LPG a 50 l benzinu - nabízí dojezd více než 1300 km.
 
Nový Logan se bude prodávat v Bulharsku, Španělsku, Baltských zemích, Maďarsku, Maroku, Moldávii, Nové Kaledonii, Polsku, Rumunsku, Slovensku, Tahiti, Srbsku, Černé Hoře, Kosovu, Albánii, Makedonii, Bosně a Hercegovině a České republice.
 
Základní cena je 304 900 Kč se zárukou na 3 roky/100 000 km, při využití financování Dacia Finance 274 900 Kč ve spojení s pětiletou firemní zárukou Garance Plus.