name | autoweek.cz

Nová Kia Sportage na oficiálních skicách

Nová Kia Sportage na oficiálních skicách

01.06.2021 | Vladimír Rybecký | Nové modely

Kia naznačila podobu páté generace modelu Sportage na oficiálních skicách. Ty ukazují nové pojetí designu už dříve naznačené Hyundaiem Tucson.
Nová Sportage se představí už v červenci 2021. Pro evropské trhy se bude opět vyrábět v Žilině, kde byl vloni koncem roku vyroben milióntý kus posledních tří generací tohoto typu a před pár dny byla překonána hranice čtyř milionů vyrobených vozů od zahájení produkce v roce 2006.
 
Začátkem tohoto roku Kia představila svůj nový designový jazyk, který nazývá „Spojené protiklady“. Vyspělým designem exteriéru i interiéru, komunikačními technologiemi a vysoce efektivními pohonnými jednotkami chce Kia s novou generací stanovit nové standardy v segmentu kompaktních SUV.
 
Na skicách ovšem je zachycena silueta delší verze určené pro korejský trh. Nová Kia Sportage bude mít poprvé v 28leté historii modelu odlišnou verzi pro evropské trhy. Podrobnosti o evropské verzi zbrusu nové Kia Sportage budou odhaleny letos v září. Náčrty designu interiéru ukazují přístrojovou desku orientovanou na řidiče. Zajímavým detailem je velký, horizontálně prohnutý displej integrovaný do přístrojové desky.
 
Základem pro Sportage bude platforma jako u nové generace Hyundaie Tucson, která se pro Evropu vyrábí v Nošovicích. Podobná by měla být i nabídka pohonných jednotek, tedy zážehové motory 1,6 T-GDi výhradně se 48 V mild-hybridní technikou a jako plug-in hybrid. Chybět by neměly ani turbodiesely 1,6 CRDi a 2,0 CRDi, opět výhradně ve spojení se 45 V mild-hybridním systémem.