name | autoweek.cz

Průzkum Volkswagenu 1. část: Češi a elektromobily

Průzkum Volkswagenu 1. část: Češi a elektromobily

20.06.2021 | Vladimír Rybecký | Statistiky

Už 7 % Čechů někdy řídilo elektromobil. Většina z nich tuto zkušenost považuje za pozitivní a při nákupu nového auta by 7 % Čechů zvolilo elektromobil. Nové auto si letos plánuje koupit 14 % lidí. Vyplynulo to z průzkumu, který pro Volkswagen realizovala agentura Datank.
„Zajímá nás názor našich zákazníků, ať již současných, nebo těch, kteří si automobily značky Volkswagen koupí v budoucnosti. Bylo tedy nasnadě se jich zeptat, co si o technologiích myslí, jaké využívají a jaké by rádi využívali do budoucna. Našim zákazníkům nasloucháme dlouhodobě a při představování novinek jejich potřeby zohledňujeme,“ řekl ředitel divize Volkswagen osobní vozy Patrik Fejtek. 
 
Jací jsou Češi řidiči? 
Češi řídí opravdu často. Drtivá většina z nich (85 %) za volant usedne několikrát za týden a 66 % jich o sobě říká, že řídí ráda. Ze zkoumaného vzorku 85 % řídí auto vlastní, jen 0,4 % lidí řídí auta sdílená - jde o řidiče nejmladší věkové kategorii do 25 let. Jedno auto vlastní 52 % českých domácností, 33 % má ve své garáži auta dvě.  
 
Vztah k elektromobilům
S řízením elektromobilu už má alespoň minimální zkušenost 6,7 % Čechů, 5,9 % řídilo auto s hybridním pohonem. Pro tři čtvrtiny z nich to byla pozitivní zkušenost a jen pro 5,6 % to byla spíš špatná zkušenost. Pro porovnání - zkušenost s řízením vozu na zemní plyn má 8,4 % řidičů a s propan-butanem 20 %.
 
Nákup elektromobilu zvažuje 7 % lidí, kteří si chtějí v následujícím roce kupovat nové auto. Motoristé na nich oceňují především jejich ekologičnost (55 %), ekonomickou výhodnost z dlouhodobého hlediska (45 %) a tichý chod (35 %). Proti elektromobilům podle Čechů hrají především finanční důvody (vysoká cena je pro 72 % z nich důvodem k tomu si elektromobil v nejbližší době nekoupit). 48 % jej nechce kvůli malému dojezdu na jedno nabití a 42 % proto, že neví, kde by jej nabíjelo. 
 
Obnova vozového parku 
Nákup nového auta letos plánuje 14 % českých motoristů. Jde především o mladé lidi do 25 let (18 % lidí z této věkové kategorie). Mezi nejčastější důvody, které je k tomu vedou, je špatný technický stav starého auta (33 %), pravidelná obnova (20 %), nevyhovující velikost stávajícího vozidla (19 %) a potřeba mít nejmodernější bezpečnostní vybavení (18 %). Naopak ekologie, následování trendů či posilování svého statusu jsou důvody veskrze marginální. Od nového auta Češi očekávají především to, že bude bezpečné a úsporné (shodně 62 %) a že bude mít dobré jízdní vlastnosti (47 %). Na dalších místech jsou touha po výkonnějším motoru (24 %) a nejmodernějších technologiích (21 %).

O průzkumu
Průzkum provedla v dubnu 2021 výzkumná agentura Datank na vzorku 525 respondentů. Pro sběr dat byla využita metoda Topic*Miner založena na sadě standardizovaných otázek, které jsou předloženy respondentům z cílové skupiny prostřednictvím online panelu nebo je jim rozeslán emailem link na dotazník, který sami vyplňují. Cílem výzkumu bylo zjistit, jak se čeští řidiči staví k technologiím, které se postupně dostávají do automobilů. Co rozhoduje při volbě nového auta a jak nové technologie využívají.