name | autoweek.cz

Insolvenční návrhy - tikající bomba

Insolvenční návrhy - tikající bomba

16.04.2021 | | Tiskové zprávy

Nových insolvenčních návrhů bylo v prvním čtvrtletí o čtvrtinu méně než před rokem. Důsledky krize se naplno teprve projeví.
V prvním čtvrtletí bylo v Česku podáno 6572 nových insolvenčních návrhů. To je o 25 % méně než ve stejném období loňského roku. Ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku počet žádostí o insolvenci stagnoval, a to navzdory hospodářské recesi a pokračujícímu uzavření části ekonomiky ve snaze bránit šíření pandemie Covid-19. Důvodem takového vývoje je především pokračující vládní podpora a moratoria včetně odkladu povinnosti dlužníka podat na sebe insolvenční návrh. Důsledky krize se na počtu nových insolvenčních návrhů naplno projeví až ve chvíli, kdy stát začne od mimořádných opatření ustupovat.
 
„Před příchodem koronavirové pandemie žádalo o insolvenci kolem tří tisíc osob měsíčně, v úvodu letošního roku to bylo o třetinu až polovinu méně. Ti lidé a firmy ale nikam nezmizeli, nepřestali mít problémy. Spíše naopak. Teď tvoří pomyslnou frontu, jež stále narůstá, ale dříve nebo později se dá do pohybu,” říká Tomáš Valášek, výkonný ředitel společnosti Insolvence 2008, která vyvíjí a dodává IT řešení pro insolvenční správce a zabývá se i jejich odborným vzděláváním.
 
Kromě podpůrných vládních programů a moratorií byl za meziročním poklesem počtu nových insolvenčních návrhů v prvním čtvrtletí podle Valáška ještě jeden důležitý důvod. Část dlužníků podání žádosti o oddlužení odkládá kvůli obavám z nákazy koronavirem nebo kvůli omezením v jejichž důsledku se obtížněji dostávají ke službám dluhových poradců, kteří jim se sepsáním insolvenčního návrhu pomáhají. „Při zpřísněných opatřeních se lidé obecně nechtějí potkávat, říkají, že raději tři čtyři týdny počkají. A tohle se děje opakovaně. Podobné to bylo například letos v lednu, nebo loni na podzim, když vrcholily předchozí vlny pandemie,” popisuje Valášek.
 
K posunu lhůt dochází také u lidí, kteří již o oddlužení zažádali. Soudy mnohdy dávají po zahájení insolvenčního řízení více času na zpracování přihlášek pohledávek a podání zpráv. „Takto to ale nejde řešit donekonečna. Až se epidemická situace zlepší a insolvenční návrhy začnou podávat všichni, kteří nyní takový krok odkládají, mohlo by dojít k přehlcení celého systému,” varuje Valášek. Určitým varováním je podle něj v tomto ohledu už letošní březen, kdy bylo podáno téměř 2700 nových insolvenčních návrhů, což je nejvyšší hodnota za poslední rok.
 
Celou situaci přitom může zkomplikovat také vývoj v oblasti insolvencí firem. V jejich případě se počet nových insolvenčních návrhů sice držel v prvním čtvrtletí na zhruba stejné úrovni jako před rokem, i zde však podle všeho hlavní problémy teprve přijdou. „Odhady na letošní rok ukazují, že celkový počet firemních insolvencí letos v Česku vzroste ve srovnání s rokem 2020 o téměř pětinu. Například v Německu už se situace zhoršovat začala. Pro podniky v malé otevřené ekonomice přitom není otázkou zda se potíže hlavních obchodních partnerů přelijí i na ně, ale spíše kdy a do jaké míry se tak stane,” říká ředitelka české pobočky úvěrové pojišťovny Atradius Markéta Stržínková.
 
V letošním roce začnou postupně končit podpůrné státní programy a moratoria, která během složitého covidového období držela nad vodou mnoho firem. To se spolu s důsledky pokračujícího ekonomického útlumu řady odvětví nutně promítne ve schopnosti podniků splácet pohledávky. Podle odhadu úvěrové pojišťovny Atradius tak letos vzroste počet firemních insolvencí ve srovnání s loňským rokem o čtvrtinu.
 
„Postupné ukončování finanční podpory, návrat k běžným insolvenčním postupům a často jen pozvolné oživení ekonomiky nadále činí podnikatelské prostředí velmi náročným,“ říká Markéta Stržínková, ředitelka české pobočky úvěrové pojišťovny Atradius. Procentuální nárůst insolvencí je už podle dosavadních čísel nejvyšší v těch zemích, kde vlády přistoupily k nejpřísnějším omezením. Jde například o Austrálii, Francii, Singapur a Rakousko. Přibývání počtu nových firemních insolvencí však nemine ani Českou republiku. „Očekáváme, že v tuzemsku letos dojde k meziročnímu nárůstu insolvencí firem až o 18 %. Ve srovnání s předkrizovým rokem 2019 tak bude nových firemních insolvencí o zhruba 6 % více,“ říká Stržínková.