name | autoweek.cz

Na vlak elektromobilem

Na vlak elektromobilem

10.05.2021 | | Tiskové zprávy

E.ON postaví dobíjecí stanice ve spolupráci s Českými drahami u osmi nádraží.
Společnost E.ON Energie do konce příštího roku vybuduje osm dobíjecích stanic u vlakových nádraží. Ve spolupráci s Českými drahami vytipovala vhodné lokality, ve kterých rozšíří možnosti dopravy pro uživatele elektrických vozidel. První stanice by měla vzniknout v Kroměříži už během třech měsíců.
 
Z osmi plánovaných stanic bude sedm rychlodobíjecích a jedna AC stanice s pozvolným dobíjením. Vždy bude u nádraží jedna, u které budou moci dobíjet hned dva automobily najednou. Rychlé dobíjecí stanice vzniknou v Hodoníně, Hulíně, Staré Pace, Zábřehu na Moravě, Frenštátě pod Radhoštěm, Frýdku-Místku a v Bohumíně. AC stanice pak u nádraží ČD v Kroměříži. Výstavba osmi dobíjecích stanic je spolufinancována z Operačního programu Doprava.
 
„Výstavba dobíjecích stanic v lokalitách, kde mohou lidé přestoupit na jiný druh dopravy, je velmi důležitá. České dráhy tomuto nápadu byly otevřené a možnost nabídnout svým zákazníkům tuto službu je zaujala,“ říká vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON Energie Martin Klíma.
 
Společnost E.ON dosud stavěla dobíjecí stanice u hlavních dopravních tahů, čerpacích stanic, u supermarketů a obchodních center nebo městských parkovišť. „Máme už ale například dobíjecí stanice také u autobusových nádraží v Českém Krumlově nebo v Třebíči a vlaková nádraží jsou dalšími vhodnými lokalitami pro výstavbu dobíječek a jejich následné funkční využití,“ dodává Martin Klíma.