name | autoweek.cz

Projekt Nimbee uzavřel pilotní provoz

Projekt Nimbee uzavřel pilotní provoz

21.01.2022 | | Tiskové zprávy

Projekt Nimbee ke konci roku uzavřel pilotní provoz své mobilní nabíjecí služby. Probíhal od října na území Prahy. V průměru stačilo uživatelům dobíjet elektromobily na pouhých 150 km dojezdu.
Ke konci roku uzavřel projekt Nimbee pilotní provoz své mobilní nabíjecí služby. Probíhal od října na území Prahy. Během tří měsíců provozu nabilo Nimbee téměř 1,8 MWh, což odpovídá nabití na 10 000 km dojezdu. Na jedno nabíjení připadá 24 kWh, pro většinu nabíjených elektromobilů tedy na dojezd přibližně 150 km.
 
V průběhu pilotního projektu byla služba zcela zdarma. Jejím cílem byla hlavně technická a uživatelská validace projektu před jejím komerčním spuštěním. To je plánované na rok 2022 ve vybraných metropolích v rámci EU. Do pilotního provozu se zapojily tři verze prototypu mobilního akumulátoru. Díky rychlým iteracím jak v softwarové, tak hardwarové sekci projektu se podařilo optimalizovat většinu provozních procesů a sbírat potřebná provozní data.
 
Ekologický dopad pilotního provozu
Díky lepší nabíjecí infrastruktuře se stává i elektromobilita stále dostupnější.  K lepší uživatelské zkušenosti z nabíjení přispívá i Nimbee rozšiřováním možností nabíjení elektromobilů pro ty uživatele, kteří nemají možnost tak činit doma a zároveň se jim nedostává veřejně dostupná infrastruktura v centrech měst.
 
„Mám radost, že se našemu týmu podařilo dojít v tak krátkém čase až tak daleko. Z technického hlediska jsme narazili jen na pár problémů, které se podařilo obratem řešit. Jsme kompatibilní s 95 % elektromobilů, které můžete v ulicích potkat. Ale hlavně, potvrdili jsme si, že služba si najde své zákazníky a do budoucna má obrovský potenciál,“ říká Head of Product Nimbee Mirek Zapletal.
 
„Úspěšně jsme zvládli první provozní test a teď je potřeba vypustit Nimbee do Evropy a zpřístupnit tak elektromobilitu všem,“ doplňuje zakladatel Jan Šamal.
 
Optimalizace softwarového řešení
Protože Nimbee je služba založená na softwaru stejně jako hardwaru, je třeba rozvíjet nejen mobilní jednotku, ale i platformu, která řídí ekosystém Nimbee. Díky hlubší integraci pokročilých logistických metod a strojového učení v kombinaci s již získanými provozními daty bude aplikace schopná v reálném čase vyhodnocovat vytížení jednotlivých mobilních dobíjecích stanic a obslužných vozů. Bude tak docházet k neustálé optimalizaci provozu podle specifik jednotlivých měst. Další vývoj bude probíhat i ve spolupráci s Evropským inovačním a technologickým institutem EIT v rámci projektu EIT Urban Mobility spolu s technologickými giganty jako jsou Siemens, Altran/Capgemini Engineering, univerzitami v Žilině a Braunschweigu, ČVUT v Praze a evropskými městy Braunschweigem, Helmondem a Žilinou.
 
Další nasazení služby
Pro rok 2022 je v plánu podniknout několik velkých kroků v rámci expanze na další trhy. Do konce roku je ambice komerčně provozovat platformu Nimbee ve třech evropských městech. K tomu bude potřeba několik desítek mobilních dobíjecích jednotek a flotila asi 20 elektromobilů pro jejich obsluhu. Cílem pro rok celý rok je ulehčení elektrifikace firemních flotil a jejich nabíjení z obnovitelných zdrojů.