name | autoweek.cz

Aktualizace elektromobilů systémem OTA

Aktualizace elektromobilů systémem OTA

16.09.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Elektromobily Volkswagenu řady ID. budou mít aktualizovaný software prostřednictvím mobilních sítí. Tato inovace byla ohlášena již před delší dobou, ale nyní se skutečně stává realitou.
Od této chvíle budou všechny elektromobily Volkswagen ID. dostávat pravidelné aktualizace softwaru prostřednictvím mobilních sítí systémem OTA (Over-The-Air). Aktualizace zatím byly ve fázi testování k dispozici pouze zákazníkům, kteří jsou registrovaní v takzvaném ID. First Movers Clubu. Podle Volkswagenu ID. Software 2.3 nabízí nové funkce a optimalizuje ty stávající. Do budoucna chce Volkswagen poskytovat svým zákazníkům bezplatný software zhruba každých 12 týdnů, aby byla vozidla stále aktuální.
 
Volkswagen navíc plánuje generovat vyšší příjmy v řádu stovek milionů eur ve fázi používání svých automobilů prostřednictvím nových obchodních modelů založených na datech - za služby a funkce, které si zákazník bude moci objednávat podle potřeby. V budoucnu by to mohl být například asistenční systém Travel Assist nebo vylepšené provozní vlastnosti akumulátoru pro jízdy na dlouhé vzdálenosti. Později se přidá i vysoce automatizovaná jízda.
 
Bezdrátové aktualizace se vyvíjejí společně s softwarovou společností skupiny Cariad. „Nové aktualizace jsou zásadní funkcí digitálního, síťově propojeného automobilu. Rychle se stanou pro naše zákazníky běžné, stejně jako to znají ze svých smartphonů. Díky pravidelným aktualizacím bude jejich vůz nejen aktuální, ale dokonce stále lepší,“ říká člen představenstva společnosti Volkswagen pro vývoj Thomas Ulbrich.
 
Některé z nových funkcí se týkají světelného pásu ID.Light ve spodní části čelního skla. Nyní poskytuje řidiči informace, které ho intuitivně podporují při jízdě šetřící energii. Rovněž optimalizuje jízdu se zapnutým adaptivním tempomatem ACC (Active Cruise Control). Podle VW se vylepšuje také zpracování obrazu multifunkční kamery, která rozpozná motocykly a ostatní účastníky silničního provozu ještě rychleji. Ve tmě by dynamické ovládání dálkových světel - pokud je ve výbavě vozu - mělo přesněji regulovat účinek světlometů vozidla. Grafika centrálního displeje infotainmentu by měla být přehlednější, jasnější a ovládání intuitivnější, což odpovídá přáním a návrhům prvních zákazníků ID.3, ID.4 a ID.4 GTX.