name | autoweek.cz

Dostupné dobíjení ve velkém

Dostupné dobíjení ve velkém

26.11.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Největší rezidenční projekt e-mobility v Berlíně byl uveden do provozu.
Dosud největší projekt rezidenční výstavby pro elektromobilitu byl uveden do provozu v Berlíně. V podzemním parkovišti ve Viktoria-Quartier v Berlíně-Kreuzbergu je pro nabíjení elektromobilů připraveno 120 z celkových 600 parkovacích míst a další budou následovat. Aktuální nabíjecí výkon pro tento projekt je 2x 180 kW. To znamená, že lze současně nabíjet až 120 vozidel výkonem 3 kW.
 
Projekt je dílem společnosti e-Mobility Ladekonzepte ze Špýru (Speyer). Spoléhá výhradně na nabíjecí technologii od společnosti Bender z hessenského Grünbergu. Ta se vyznačuje především dynamickou správou zátěže DLM, která rozděluje dostupný výkon efektivně tak, aby všichni uživatelé mohli nabíjet rovnoměrně a síť se nepřetěžovala. Všechny používané nabíjecí stanice pracují systémem Plug & Charge v souladu s ISO 15118, tzn. nabíjecí infrastruktura a elektromobily spolu komunikují bez nabíjecích karet. Nabíjecí místa jsou zásobována 100% zelenou elektřinou. K dispozici je také bezplatné WiFi pro celou nabíjecí infrastrukturu.
 
První uživatelé jsou se zkušebním provozem naprosto spokojeni.
 
„Tento projekt je ukázkovým příkladem konceptů udržitelné e-mobility. Ukazuje, jaké jsou možnosti soukromého nabíjení v rezidenční oblasti. Pro uživatele to znamená velkou přidanou hodnotu,“ říká člen představenstva organizace Bundesverband eMobilität (BEM) Markus Emmert.