name | autoweek.cz

Požadavek na konec spalovacích motorů do roku 2025

Požadavek na konec spalovacích motorů do roku 2025

16.09.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Německá organizace pro ochranu životního prostředí DUH požaduje ukončení výroby spalovacích motorů již v roce 2025.
Při příležitosti veletrhu IAA Mobility v Mnichově vyzvala Německá organizace pro ochranu životního prostředí DUH (Deutsche Umwelthilfe) budoucí spolkovou vládu, aby nařídila zastavení registrací vozidel se spalovacími motory od 1. ledna 2025. Volby do Bundestagu budou 26. září.
 
Aby bylo možné plně využívat environmentální výhody elektromobility, musí podle DUH Spolková vláda urychlit rozšiřování obnovitelných energií, zavést standardy účinnosti pro e-vozidla, zajistit, aby bylo možné znovu použít použité akumulátory a do roku 2025 stanovit míru recyklace alespoň 70 % pro lithium jako surovinu pro akumulátory. Hybridní vozidla, vodíkový pohon a bio a elektrická paliva nejsou podle DUH alternativou šetrnou k životnímu prostředí.
 
„Je třeba zajistit, aby i u dovážených surovin a akumulátorů bylo možné prokázat, že se dodržují environmentální a sociální standardy srovnatelné s normami v EU,“ říká vedoucí oběhového hospodářství společnosti DUH Thomas Fischer. K výrobě akumulátorů by se měla používat pouze „zelená“ elektřina. Životnost akumulátorů se musí prodlužovat opravami a opětovným použitím, například používáním použitých akumulátorů z elektromobilů v roli stacionárního úložiště elektřiny.
 
Kromě toho jsou rozhodující přísné požadavky na „druhý život“ vyřazených, ale stále neporušených akumulátorů nebo na sběr vadných starých akumulátorů včetně zajištění nejméně recyklace 70 % surovin. Podle DUH by k akumulátorům měl být umožněn přístup i nezávislým společnostem, nejen výrobcům, aby vyřazené akumulátory mohly být používány co nejdéle.