name | autoweek.cz

Překvapivá hvězda IAA: ACM City One

Překvapivá hvězda IAA: ACM City One

10.09.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Elektrické vozítko City One od mnichovské společnosti Adaptive City Mobility (ACM) nejen působí sympaticky, ale také přináší originální řešení.
Letošní veletrh IAA Mobility v Mnichově není autosalon, nicméně do jisté míry polní to co slibuje - ukazuje velkou škálu nových elektricky poháněných vozidel a souvisejících technologií. To opravdu zajímavé je ale k vidění jinde než v expozicích velkých společností a automobilek. Příkladem je miniaturní výstavní prostor společnosti Adaptive City Mobility prezentující se mezi start-upy. ACM je mladá firma z Mnichova založená bývalým vývojářem Mini Paulem Leiboldem. Rajarshi Rakeshem Sahaiem a Swagatem Choprou. Jejím významným investorem je bývalý generální ředitel Opelu K. T. Neumann.
 
Pětidveřový City One má vše, aby se stal nenápadnou hvězdou výstavy. Toto vozítko obohacuje elektromobilitu o několik důležitých aspektů. Při délce 3,6 m dokáže pohodlně přepravit čtyři dospělé, v případě potřeby až pět cestujících se zavazadly v zavazadlovém prostoru o objemu 400 l. Nebo uveze dva lidi a kompletní europaletu v nákladovém prostoru o objemu 1450 l při užitečném zatížení až 430 kg.
 
To nejzajímavější ale najdeme vzadu pod podlahou zavazadlového prostoru. Zde jsou šikmo uložené čtyři malé bloky akumulátorů, každý s kapacitou 2,5 kWh a hmotností 10 kg, takže se dá snadno vyměnit. Při průměrné spotřebě elektrické energie 8,5 kWh/100 km vystačí na ujetí více než 100 km s maximální rychlostí 110 km/h. Pokud potřebujete víc, ve speciálním střešním nosiči můžete mít připraveny čtyři náhradní, takže s City One se teoreticky dá ujet až 240 km bez potřeby dobíjet.
 
Prodejní cena City One by měla být kolem 10 000 eur (255 000 Kč) a zahájení prodeje je plánováno na rok 2023. Může to být reálné, protože partnerem tohoto zajímavého projektu je kanadsko-rakouský průmyslový gigant Magna International, který nedávno založil společný podnik na výrobu komponent pro elektromobily s LG Electronics.
 
City One je určen zejména pro regiony bez vyhlídky na brzké vybudování dostatečné infrastruktury rychlého nabíjení. Vyměnitelné akumulátory dělají z City One favorita pro nízkonákladové taxislužby a služby sdílení automobilů, protože jej lze bez problémů používat i ve třísměnném provozu.
 
Pro nabití výměnných akumulátorů stačí normální domácí zásuvka, lze je připojit k domácímu fotovoltaickému systému ale dají se také použít k napájení v domácnosti. Provoz vozítka lze zlevnit tím, že displej pod zadním oknem se dá využít jako reklamní plocha.