name | autoweek.cz

První závod autonomních monopostů

První závod autonomních monopostů

09.01.2022 | Vladimír Rybecký | Trendy

Tým PoliMOVE vyhrál závod Indy Autonomous Challenge konaný v Las Vegas při příležitosti veletrhu CES a zapisuje se tak do historie jako první šampion autonomních závodních vozů v jízdě proti sobě.
První přímý souboj autonomních monopostů Indy Autonomous Challenge (IAC) vyhrál tým PoliMOVE z Politecnico di Milano z Itálie a University of Alabama. Na rychlostním oválu Las Vegas Motor Speedway se ve finále utkalo pět týmů zastupujících sedm univerzit o hlavní cenu 150 000 USD. Tým PoliMOVE ve finálovém souboji porazil tým TUM Autonomous Motorsport z Technické university Mnichov, který za druhé místo získal 50 000 USD.
 
Týmy závodily s monoposty Dallara AV-21. Ty jsou vybaveny třemi senzory Luminar Hydra LiDAR, které poskytují 360° snímání s dlouhým dosahem, což umožňuje bezpečnou autonomii ve vysoké rychlosti. Pravidla závodu IAC vyžadovala, aby se týmy kvalifikovaly v jízdě na čas, která určila jejich postavení pro závod. PoliMOVE se ve finále utkal s TUM Autonomous Motorsport. V přímém souboji vyhrál a navíc vytvořil dosáhl největší rychlost na oválu s maximální rychlostí 278 km/h.
 
Primárním cílem IAC, organizovaného Energy Systems Network, je řešit problémy skutečného světa pokrokovou technologií, která urychlí komercializaci plně autonomních vozidel a nasazení pokročilých asistenčních systémů pro řidiče (ADAS). Posouvání limitů pro celou autonomní komunitu a pomoc při zvyšování bezpečnosti a výkonu má zásadní význam nejen v motoristickém sportu, ale ve všech druzích komerční dopravy.
 
Karen Chupka, vicepresidentka Consumer Technology Association, pořadatele veletrhu CES, závod oficiálně zahájila výzvou: „Dámy a pánové, spusťte svůj software!“ Jako oficiální zaváděcí vůz, který vedl každou dvojici vozů z boxové uličky a v zahřívacím kole rychlostí 105 až 130 km/h, posloužil autonomně bez řidiče jezdící servisní automobil Halo fungující na 5G síti T-Mobile.
 
Před dvěma lety se k soutěži původně přihlásilo 41 univerzitních týmů ze 14 států USA a 11 zemí. IAC se poprvé zapsal do historie 23. října 2021, kdy se konal závod Indy Autonomous Challenge Powered by Cisco, první závod vysokorychlostních autonomních závodních vozů na trati Indianapolis Motor Speedway (IMS). Tam byl v samostatných jízdách nejrychlejší tým TUM Autonomous Motorsport z Mnichova. Nyní do Las Vegas přijelo 9 týmů z 8 zemí zastupujících 19 univerzit, které se utkaly v Autonomous Challenge CES. Šest z nich se probojovalo až do přímých soubojů proti sobě.