name | autoweek.cz

SberAutoTech představí autonomní elektromobil

SberAutoTech představí autonomní elektromobil

02.06.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Ekosystémová společnost Sbera - SberAutoTech - testuje prototyp plně autonomního elektrického vozidla vlastní konstrukce s názvem Flip.
Společnost SberAutoTech, dceřiná společnost ruské Sberbank Group zaměřená na ekosystémy, testuje plně v souladu se současnou legislativou pro zcela autonomní vozidla prototyp vozidla s elektrickým pohonem. Podle tiskové služby společnosti Sbera se tak děje pouze v uzavřených prostorách.
 
Vozidlo Flip je založeno na digitální platformě vlastní konstrukce. Pohání jej elektromotor a zdrojem energie jsou vyměnitelné akumulátorové moduly. Originální na vlastním konceptu je rozložení akumulátorů, které umožňuje výměnu všech modulů během nejvýše pěti minut, což je srovnatelné s tankováním tradičního paliva ve standardním automobilu. Toto řešení odstraňuje současná omezení používání elektricky poháněných vozidel s akumulátory - dlouhou dobu nabíjení akumulátorů a jejich vysokou cenu diktovanou požadovanou kapacitou a výkonovou rezervou.
 
Nejvyšší možná úroveň automatizace řízení je založena na autonomní technologii SberAutoTech využívající kombinaci lidarů, radarů a kamer. Flip podporuje komunikaci V2V i V2X, takže je připraven komunikovat jak s ostatními Flipy, tak se silniční infrastrukturou.
 
Koncepce vozidla Flip umožňuje využívat jako zdroje energie nejen elektřinu, ale také další alternativní paliva včetně zemního plynu, bioplynu nebo vodíku. Použitou platformu společnost SberAutoTech navrhla s přihlédnutím k požadavkům na připojená a autonomní vozidla. Platforma poskytuje maximální flexibilitu uspořádání a umožňuje používat různé nástavby, ať už v rámci dopravních struktur, taxislužeb, nákladní dopravy - zejména pro dodávky „last mile“ - nebo různé kombinace.
 
Vnější rozměry jsou stejné jako u standardního osobního automobilu (362 cm x 195 cm), ale vnitřní prostor je o 40 % větší, protože konstrukce neobsahuje prvky, které by zasahovaly do interiéru. Flip byl navržen jako plně autonomní vozidlo pro nejvyšší úroveň autonomního řízení, tedy bez tradičních ovládacích prvků pro řidiče. Kabina pojme pohodlně šest lidí.
 
Mezinárodní veřejnosti bude Flip představen během Mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradě, které se bude konat ve dnech 2. až 5. června.
 
„Elektrická platforma Flip odstraňuje všechna omezení vyplývající z dispozic konvenčních vozidel. V kombinaci s flexibilní architekturou nám autonomní technologie SberAutoTech umožní zavést řešení pro různé druhy dopravy. Tyto technologie jsou budoucností, ale jsme hrdí na to, že vývoj na této trati je možný díky synergii dosažené v rámci ekosystému a inženýrských řešení SberAutoTech,“ uvedl šéf technického vývoje a vicepresident Sberbank David Rafalovskij.