name | autoweek.cz

Volkswagen představil autonomní OnePod

Volkswagen představil autonomní OnePod

15.10.2021 | Vladimír Rybecký | Trendy

Koncern Volkswagen v Berlíně představil koncepční studii OnePod. Elektricky poháněný autonomní minibus by měl mít flexibilní interiér umožňující i aplikace v roli robotaxi.
OnePod je dodávkové vozidlo, které je velmi podobné jiným konceptům pro autonomní kyvadlovou dopravu. Aby se v interiéru maximalizoval prostor, jsou všechna čtyři kola posunuta co nejdále do rohů karoserie. Plochý akumulátor umožňuje flexibilní uspořádání interiéru, v případě OnePodu s velkorysou plochou oken.
 
Displej a intuitivní ovládací prvky v loketních opěrkách by podle Volkswagenu měly umožnit cestujícím přístup ke všem potřebným aplikacím. Externí komunikace probíhá prostřednictvím signálů ve světelných pásech, které informují ostatní účastníky silničního provozu a v případě potřeby je varují. Pro lepší mobilitu je v zadní části OnePodu sklopný nosič kol.
 
OnePod nevyvinula žádná z koncernových značek, ale společnost Volkswagen Group Future Center Europe z Postupimi. „Elektromobilita a autonomní řízení nám dávají větší svobodu v designu, protože prostor v interiéru mimo jiné roste a to nabízí zcela nové možnosti designu. S OnePodem sledujeme tento vývoj a také dáváme zejména dětem i starším lidem novou možnost, jak se po městě pohybovat individuálně, ekologicky a bezpečně,“ říká vedoucí divize Volkswagen Group Future Center Europe Peter Wouda.
 
Kromě toho, že má OnePod elektrický pohon, Volkswagen neposkytl žádné další informace o technologii pohonu. Zda jsou ve vozidle instalovány elektromotory v nábojích kol nebo elektrické pohony náprav, není jasné, stejně jako použitá technologie akumulátorů.
 
Skupina VW již v předvečer autosalonu v Ženevě 2017 ukázala studii autonomně poháněné elektrické dodávky pro služby mobility. Koncept s názvem Sedric byl také vyvinut pod vedením skupiny Volkswagen Group Future Center Europe místo značky a na přední straně nesl nápis „Volkswagen Group“. OnePod jezdí také s tímto logem. Sedric se po krátké prezentaci malé skupině novinářů nikdy víc neukázal.