name | autoweek.cz

Do Zebra Group vstupuje Venture Club

Do Zebra Group vstupuje Venture Club

07.12.2021 | | Doprava

Zebra Group, která v Pardubicích vyrábí užitkové vozy Zebra, získala investici od skupiny Venture Club Invest, která má podpořit další vývoj a expanzi společnosti na evropské trhy.  
Nejmladší česká automobilka Zebra Group od roku 2016 vyrábí malá multifunkční užitková vozidla značky Zebra určená primárně pro municipality. S aktuálním plánem expanze na evropské trhy a ovládnutí segmentu elektrických víceúčelových vozidel do 3,5 t jí nyní pomáhá investice od skupiny Venture Club Invest. Za částku 30 milionů korun získává Venture Club Invest v Zebra Group 18% podíl. Plán na nejbližší období je navýšit výrobu z nižších desítek vozidel na stovky ročně.
 
Jednatel společnosti Venture Club Invest Petr Šedivý k investici říká: „Společnost Zebra Group sledujeme už od roku 2018, kdy představila první elektrickou Elzebru. Firma má výborný tým a její vývoj se dívá jednoznačně do budoucnosti jak technicky, tak samotnou podstatou poskytovaných služeb. U svých vozidel spoléhá nejen na tradiční, ale především na elektropohon. Pro budoucí potřebu a větší vozidla vyvíjí navíc i vodíkový pohon. Kombinací výroby, vývoje, přímých prodejů i poskytování operativních leasingů a krátkodobých nájmů pokrývá Zebra Group velmi široké spektrum potřeb měst a obcí v sektoru technického zajištění provozu municipalit. Prostřednictvím naší investice bychom automobilce chtěli pomoci především vstoupit na další evropské trhy jako jednička v segmentu elektrických užitkových vozidel do 3,5 tuny.”
 
„Důvěry Venture Club Investu si velice vážíme. I s jeho pomocí bychom se chtěli etablovat na dalších evropských trzích jako spolehlivý český výrobce a dodávat na ně v dalších letech stovky vozidel ročně,“ dodává jednatel společnosti Zebra Group Petr Řihák. 
 
Společnost Zebra Group vznikla v roce 2014, aby obnovila výrobu malých užitkových vozů v České republice. Navazuje na výrobu českých multikár Magma ze začátku 90. let ale vyrábí na základě vlastních konstrukčních podkladů. Zebra Group je členem Sdružení automobilového průmyslu AutoSAP.
 
Užitkový vůz Zebra může nést více než 45 druhů výměnných nástaveb. Víceúčelová vozidla jsou vybavena tříokruhovou hydraulikou, která umožňuje nést nástavby vpředu, vzadu i na korbě. Mohou mít vzduchový podvozek, dělené nápravy, nebo pohon 4x4. Vozy existují v krátké i prodloužené verzi.
 
Multifunkční vozidla společnosti Zebra Group mohou využívat především města a obce jako nákladní a užitková vozidla s hmotností do 3,5 t. Díky vyměnitelným nástavbám lze vozidla používat v zimě například jako sněhové pluhy a sypače a v jarních a letních měsících jako kropící - cisternové vozy, nebo malé nákladní vozy. Zebra bude mít od začátku roku 2022 adaptivní vzduchový podvozek s měnitelnou světlou výškou, takže bude možné ji využít ve městě i mimo něj k velice rozličným úkolům. Modulární konstrukce navíc zásadně snižuje nároky na servis.
 
Pro elektrická vozidla vyvinula společnost Zebra Group elektromotor vlastní konstrukce. V roce 2019 zahájila společnost vývoj vodíkového pohonu, který bude zajímavý pro elektrické verze zamýšleného pětitunového vozidla. Elektrické verze už lze objednat a budou k dodání v roce 2022. Ve stejném roce má být hotov první funkční prototyp vodíkového pohonu.