name | autoweek.cz

Nová kapitola velkých dodávek značky Opel

Nová kapitola velkých dodávek značky Opel

27.05.2021 | Vladimír Rybecký | Doprava

Nové Opel Movano a elektricky poháněné Movano-e přinášejí zásadní proměnu velkých dodávek značky Opel.
Z nabídky Opelu mizí poslední užitkový model vycházející z Renaultu. Nové Movano již není založeno na příbuznosti s Renaultem Master, ale má stejný základ jako Peugeot Boxer a Citroën Jumper. Díky tomu, že Opel je součástí skupiny Stellantis, je nabídka variant pro Movano bohatší než kdykoli dřív. Při uvedení na trh se nabízí také v elektricky poháněné verzi Movano-e. Završuje se tak přechod řady lehkých užitkových vozidel Opel na novou mateřskou společnost. Zahájení prodeje je plánováno v průběhu roku.
 
Stejně jako ostatní elektricky poháněné dodávky ve skupině také Opel má výkon trakčního elektromotoru 90 kW (122 k) a točivý moment 260 N.m. V závislosti na kapacitě akumulátoru (37 nebo 70 kWh) je standardní dojezd 117 km nebo 224 km (podle WLTP). Maximální rychlost je omezena na 110 km/h. Akumulátor je uložen v podlaze vozidla mezi nápravami tak, aby neomezoval objem nákladového prostoru.
 
Kromě elektrického pohonu Opel nabízí Movano také s turbodiesely 2,2 l s rozpětím výkonů 120 k (88 kW) až 165 k (121 kW) a točivým momentem až 370 N.m. Jsou spojeny se šestirychlostní přímo řazenou převodovkou.
 
Zákazníci si mohou u skříňové dodávky vybrat ze čtyř délek a tří výšek. Objem nákladového prostoru se pohybuje od 8 do 17 m3, celková hmotnost vozidla od 2,8 do 4 t, což umožňuje užitečné zatížení až 2,1 t. Standardní kabina je třímístná, ale k dispozici je i prodloužená kabina Crew Cab se druhou řadou sedadel pro další čtyři cestující. V nabídce jsou i sklápěče a valníky, stejně jako příprava na kempovací nástavby.
 
Mezi asistenční systémy patří automatické nouzové brzdění, výstraha před vozidly v mrtvém úhlu, varování před vybočením z jízdního pruhu a asistent při jízdě s přívěsem, který řidiči pomáhá při předjíždění dodržovat odpovídající vzdálenost od vozidla za ním.
 
Pro profesionální správu vozových parků se hodí služba Opel Connect s programem Free2Move Fleet Services, jehož prostřednictvím lze sledovat polohu vozidla, optimalizovat trasy a monitorovat údržbu i spotřebu paliva. S aplikací My Opel je připravena řada služeb a provozních možností, včetně celoevropského využití dobíjecích bodů a plateb.
 
„S novým Movano-e doplňujeme naši nabídku elektricky poháněných užitkových vozidel. To znamená, že naši zákazníci mohou cestovat bez emisí. Jsme přesvědčeni, že s novou generací Movana získáme Opel zvětší svůj podíl na trhu,“ říká generální ředitel Opelu Michael Lohscheller.