name | autoweek.cz

Nový Volkswagen Multivan už lze objednávat

Nový Volkswagen Multivan už lze objednávat

20.10.2021 | Vladimír Rybecký | Doprava

Volkswagen Užitkové vozy v Hannoveru spustil sériovou výrobu nového Multivanu včetně verze s plug-in hybridním pohonem.
Zahájení výroby nového Multivanu je milníkem v procesu transformace hlavního výrobního závodu značky Volkswagen Užitkové vozy, který se připravuje na zahájení výroby plně elektrického modelu ID. Buzz v příštím roce.
 
Efektivní výroba: zaměření na automatizaci a digitalizaci
Volkswagen Užitkové vozy dosáhl zvýšení efektivity výroby širším využitím automatizace a důslednou strategií digitalizace. Příkladem je karosárna. Zatímco míra automatizace v této části výroby je u modelu T6.1 77 %, u nového Multivanu je to už 93 %. Obsluha strojů dohlíží z jednoho ovládacího stanoviště na několik pracovních stanic současně. Díky digitálnímu zařízení na základě chytrých hodinek je s výrobním zařízením trvale ve spojení. Systém s předstihem hlásí, že jsou zapotřebí díly nebo je nutná údržba, a tím se předchází prostojům.
 
Po spuštění nového zařízení pro nanášení krycího laku před dvěma roky nyní lakovna dostala nejmodernější zařízení, které pracuje se dvěma různými odstíny laku, takže Multivan zde získává oblíbené dvoubarevné lakování karoserie.
 
Modely T6.1, Multivan, ID. Buzz a ID. Buzz Cargo se budou vyrábět na dvou montážních linkách. Digitalizace a automatizace vytváří ve výrobě také nová pracovní místa. Ta jsou obsazována zaměstnanci, kteří absolvovali cílená školení a programy zaměřené na rozvoj potřebných dovedností.
 
Výrobní strategie Change4Factory a trvale udržitelná továrna
Zahájení sériové výroby nového Multivanu ve verzi plug-in hybrid je v závodě Hannover milníkem v oblasti elektrifikace. Od roku 2022 se v něm budou souběžně vyrábět tři modely vozidel na třech různých platformách a se třemi variantami pohonu: T6.1, nový Multivan a elektricky poháněný ID. Buzz. Od roku 2025 se zde budou vyrábět další modely elektromobilů pro další koncernové značky.
 
Nejnovější generace modelu Multivan
S novým Multivanem se v Hannoveru poprvé sériově vyrábí vozidlo na základě modulární platformy MQB pro vozidla s motorem uloženým vpředu napříč. Nabídka pohonů poprvé zahrnuje plug-in hybridní verzi. Kromě toho byl do výbavy zařazen nový evoluční stupeň síťově propojených asistenčních, ovládacích, informačních a zábavních systémů.
 
Plug-in hybridní pohon (PHEV) o výkonu 160 kW (218 k) umožňuje kratší jízdy s nulovými lokálními emisemi. Multivan kromě toho přichází na trh také se dvěma přeplňovanými zážehovými motory (100 kW/136 k a 150 kW/204 k) a na jaře 2022 bude následovat turbodiesel s 110 kW (150 k).
 
Předprodej nového Multivanu na českém trhu začne v druhé polovině října a uvedení na trh bude následovat začátkem příštího roku.